Arkadaşlar Adobe Flash CS3 Flash Player 10 altyapısı ile yeni nesil televizyon formatı High Definition(HD) videolara destek vermeye başladı. Bu uygulamamda hep merakla izlediğim Nasa'nın uzay görüntülerinden HD olan bir tane dünyanın uydudan dönme görüntüsünü Flash ile çağıracağız ve hazır bir skin kullanmak yerine kendimiz istersek sadece Play/Pause , veya istediğimiz kontrolleri kendimiz tasarlayıp konumlandırıp renkleriyle de bir uyum sağlayabileceğiz.

Öncelikle alttaki linkten uygulamada kullandığım Nasa'nın sitesinden aldığım gerçek ve kalitesiz görüntülü Dünya dönüş HD video örneğini indirin.213 MB olduğundan eğer kota sıkıntınız var ise
kendi bilgisayarınızda olan bir HD örneğini de kullanabilirsiniz. İnternette de özellikle bazı fragmanları HD formatında bulabilmek mümkün.

http://veimages.gsfc.nasa.gov//2434/rotate_hd_1280_lossless.mov

Flash sahnemizde size tavsiyem yeni bir Movie Klip oluşturup onun içerisine HD Videomuzu çağırmak olacaktır.Çünkü ilerleyen durumlarda Blend Mode eklemek olsun,yansıma efekti vermek olsun bir Movie Clip üzerinden instance name aracılığıyla çağırmak her zaman daha kolay olacaktır.


Video ekleme işlemlerini adım adım anlattığım daha önceki postumdan okuyabilirsiniz.

http://ercanaltug.blogspot.com/2007/10/hd-videos-ile-custom-skin-blend-modes.html

Videonuza herhangi bir skin eklemeyin.HD video 213 MB dan 412 kb boyutuna düştü.Videoyu sahnemize getirdikten sonra öncelikle bu HD videoyu tutan Movie Klipimize hd_video instane name verelim.Daha sonra bu movieklip içerisine çift tıklayarka girelim ve Window-Components panelini açalım.Burada sizin ekrana sürükle bırak ile videonuza eklenebilecek bazı hazır komut düğmeleri var.Ben örneğimde Play/Pause Button,Seek Bar ve Volume Bar ekledim.

Bu butonların işlevleri adlarından anlaşılıyor.Ancak bu düğmelere bu video için işlevleri kazandırabilmemiz için actionscript kodlarını da yazmamız gerekiyor. Her şeyden önce Actionscript ile çağırabilmek için bu düğmelerin her birine alttaki gibi bir instance name vermemiz gerekiyor. VolumeBar düğmesine ses , PlayPauseButton düğmesine play ; seekBar düğmesine ise gezme instane name atadım.Bu atamaları verirken altta gördüğünüz üzere sağ taraftan Color-Tint sekmesinden de butonlara tasarımınıza uygun renkleri kazandırabilirsiniz.Görünme yoğunluğu yüzdesiyle de oynayarak istediğiniz rengi butonlarınıza atayın.


Bu movieklip içerisinde frame'e alttaki actionscript kodunu yazın.

hd_video.playPauseButton = play;
hd_video.seekBar = gezme;
hd_video.volumeBar = ses;

Tabii burada unutmamanız gereken bu düğmelere komutlarını kazandırabilmek için instane name'lerin koddaki ile aynı olmasıdır. HD Videonuzu ve kontrollerinizi denemek için CTRL-Enter diyebilirsiniz.

Benim uygulama örneğimi görmek için :

http://www.expression.web.tr/al2y/HD.html

Blend Mode verilmiş bir deneme için :

http://www.expression.web.tr/al2y/HD-Blend.html

Fla dosyasını incelemek isterseniz :

http://www.expression.web.tr/al2y/HD.fla


Faydalanmanız dileğiyle ...