İnternet altyapısı ve erişebilirliği gelişip arttıkça multimedya uygulamalarını daha rahat kullanabilir hale geldik. Artık arka plan sesi olmayan websiteleri neredeyse yok gibi. Video da daha önceleri hiç aklımıza gelmeyecek kadar rahat izlenebilir halde. Artık eğitimlerimizde kontak sayfasında telefon,adres,kroki bilgileri yanında şirketin tanıtıcı görüntülerini de ( eğitim kurumuysa sınıflardan görüntü,veya araba galerisi ise galeriden görüntüler gibi..) eklemeyi gösteriyoruz. Çünkü sizinde daha önceden girdiğiniz youtube sitesindeki gibi görüntüler artık yazılar gibi direk yüklenebiliyor. Bunu Flash Playerın streaming yüklenebilirliğine borçluyuz.
Dahası bu video lar üzerinde bu uygulama da görebileceğiniz gibi kendi kullanım haklarımızı izleyiciye verebileceğimiz skinler,daha etkili gözükebilsin diye Blend Modlar ekleyeceğiz.

Öncelikle Video dosyalarımızı Flash içerisine ekleyemeyi ve Blend Modes ile Filtrelendirmeyi görelim.Bunun için kullandığım İstanbul arkaplanını ve İstanbul tanıtım videosunu linklerden indirebilirsiniz.

http://www.expression.web.tr/al2y/istanbul.avi

http://www.expression.web.tr/al2y/istanbul22.png


Adobe Flash programını açın ve 2 farklı layer oluşturun.Biri arkaplanı tutacak ve altta olacak şekilde ayarlayın.Üstte kalan layera da video adını verelim. Blend Mode'lar sadece Movie Klip ve Butonlara eklenebildiğinden bizde Videomuzu bir Movie Klip içerisine çağıracağız. Bunun için video layerındayken alttaki gibi Insert -> New Symbol diyip Movie Klip seçelim.


Movie Klip'in adını video verdim ve OK diyerek aşağıdaki gibi içerisinde olduğumuzdan emin olalım.


Video'yu ekrana direk getirmeye hazırız,çünkü artık Movie Klip sahnesine getirmiş olacağız. Hemen File--> Import --> Import Video komutunu vererek başlayalım daha yolumuz uzun :)


Bilgisayarınızda Quicktime ve DirectShow 9 kurulu ise hiçbir sorun olmadan devam edersiniz.
Şayet bunlar eksikse şu hata mesajları açılacaktır:

Tamam dedikten sonra Quicktime ve DirectShow programlarını yükleyin ve tekrar baştan ;)

Eğer avi dosyanız okunabilir bir formatta değilse 3th Party bir program(Adobe Premier & Total Video Converter...) ile bu dosyanızı encode etmeniz gerekebilir. Eğer verdiğim istanbul video sunu kullanıyorsanız bu sorunlarla karşılaşmadan alttaki pencereye geleceksiniz.

Video dosyanızı nasıl konumlandıracağınız ve kullanacağınız size sorulmaktadır. 2. ve 3. seçenekleri Flash Comm. Server desteğini de istediğinden pek kullanınal bir seçenek değildir. 4.seçenek dosyayı gömerek kullanmanız ama bu pek tavsiye edilmez. Bu alanı seçtiğinizde panelin sağ tarafında bir uyarı mesajınız çıkacaktır. Dosyanızın içeriğinde ses dosyası bulunması halinde senkronizasyon sorunlarından bahsedecektir. 5 seçimin hangisini tıklarsanız karşısında bu konu ile ilgili bilgi size sunulacaktır.

Bizim amacımız webde yayınlamak olduğuna göre ilk seçeneği kullanacağız. Next ile devam edelim.Encoding penceresi açılacaktır. Dosyanız flv formatında ise alttaki pencere atlanıp doğrudan Skinning paneline geçilecektir. Ancak bizim dosyamız avi uzantılı olduğundan bu pencerede encoding yapılmadan önce bazı ayarlar yapabiliyoruz.

Video dosyasının altındaki zaman çizelgesinin üstündeki damlacık videoyu önizlemenizi alttaki kesen üçgenler ise videonuzu kırpmanızı sağlar.Böylelikle gereksiz kısımları,baştaki ve sondaki siyah sahneleri atabiliriz.Ayrıca Video,Audio ayarlarını,Flash kalitesini değiştirebiliriz. En önemlisi ise Crop and Resize kısmından yukarıda benim yaptığım gibi video'nun alt üst sağ solundaki siyah kısımları,istenmeyen parçaları Crop ile kırpabiliriz.Player özelliğini belirleyeceğiniz Skinning paneli açılacaktır.Skin paneller sizin video üzerinde ziyaretçiye ses açma,kapama,kısma,veya video başa sarma durdurma gibi haklar tanımanızı sağlayan paneldir.Buradan da istediğiniz hazır şekillerden videonun üstünde veya altında çıkan çeşitli Skinlerden birini seçin.

Flash önce fla dosyanızı kaydetmenizi isteyecektir. Açılan panelden dosyanıza bir isim verip okeyleyin. Çalışmanız kaydedilecektir. Daha sonra avi dosyanızdan flv dosyası çıkarmak için bir encoding işlemi yapacaktır ki ne kadar çok Crop,Kesme,kaliteyi değiştirdiyseniz o kadar uzun sürer.


Encoding işlemi bittikten sonra artık Library'nizde nurtopu gibi bir Video Movie Klipiniz var.Ancak bu ana sahnede kullanılmadğından şuanda onu ana sahneye eklememiz lazım.Altta göstermeye çalıştığım üzere bu Movie Klipi ekranda Video layerına sürükleyip bırakın.

Daha sonra son adımımızda Blend Mode vermek kaldı. Emin olmanız gereken tek şey : 2 layerınız olması ve Video layerında video olmalı ; arkaplan layer yığın sırasında altta olmalı. Video Movie Klipini tutup altta aktifleşen alttaki gibi hoşunuza gidecek bir Blend mode siz de verin.Benim tercihim Hard Light.

Netron Bilişim Akademisi Uygulama derslerinde yaptığımız 2 uygulama dosyasını görmek için tıklayın.

http://www.expression.web.tr/al2y/istanbul-Video.html

http://www.expression.web.tr/al2y/istanbul-Video1.html

Çok farklı videolar ve arka planlar ile çok fantastik sonuçlar elde edebilirsiniz. İyi tasarımlar...