Merhaba arkadaşlar ;

After Effects her ne kadar Post Production ve Video Editing kısmının çok önemli bir programı olsada CS3 paketindeki entegreyle birlikte Flash ile beraber iş akışları sayesinde Web Tasarımı içinde önemli bir takım üyesi haline geldi.

After Effects içinden sitelerinize hazır arkaplan animasyonları,yazı ve görsel efektlerini swf olarak çıktı alabiliyorsunuz,daha önce buna benzer bir uygulama göstermiştim. Bugün ise arkaplanı kolay ayrılabilen bir videoyu transparan flash video olarak çıkarıp çalışmamıza getirmeyi göstereceğim.

Öncelikle yeşil ekran önünde çekilmiş transparan haline getirilecek (neden yeşil derseniz insan teniyle en çok zıtlık oluşturup atılabilecek renk olduğundan) videomuzu After Effects'te bir composition yaratıp Layerdan o layerı seçip Effects-Keying-Keylight diyoruz.

After Effects ekranının sağında Keylight efektinin ayarlarını yapabileceğimiz ekran geliyor.Altta gösterdiğim gibi Screen Colour 'ın yanındaki göz damlacığına tıklatarak ekrandan atmak istediğimizi kısma ait bir renge sahip piksele bir kere tıklıyoruz. O renge sahip tüm pikseller videodan atılıyor. Eğer arkaplanda ışıktan veya başka nedenlerden tek renk değil farklı renkleriniz varsa daha ince ayarlar için Screen Matte'den Black-White değerleriyle oynayın.


Sonraki kısımda bu videoyu transparan özelliklerini kaybetmeden flv dosyası olarak yayınlamak kaldı.File-Export-Flash Video FLV olarak seçtiğimizde gelen ekran Flash Video arayüzüyle aynıdır.Videoyu kırpabileceğimiz,sesini ayarlayabileceğimiz ve video özelliklerinden ve kalitesini sağda gösterdiğim gibi değiştirebileceğimiz kısımda transparanlık özelliği için en önemlisi olan Encode Alpha Channel seçeneğinin işaretli olduğundan emin olmalıyız.


Şimdi ise transparan flv videomuzu flash çalışmamıza insert video ile getirebiliriz ve arkaplanda ne varsa transparan olarak bu tanıtım videomuzu veya After Effects'ten gelen karmaşık animasyonlu arkaplanımızı kullanabiliriz. Dahası eğitimde denediğimiz üzere html özlü bir sayfada (aspx,php,jsp.. ) reklam bannerı olarak bunu kullanıp yazı ve fotoların üstüne wmode:transparent parametresiyle istediğimiz video reklamı veya animasyonu oynatabiliriz. Sanırım bu şekilde internet reklamlarını sık sık göreceğiz.Videoyu Flash içerisinde hükmetmek için FLVComponent'ın parametreleri ve ona sağ tıklayıp actions panelinden on ile metodlarına erişerek actionscript ile olabilir.

Faydalı olması dileğiyle...