Merhaba arkadaşlar ;

Expression Web üzerine notlar almaya devam ediyorum. Geçtiğimiz
günlerde Netron Bireysel eğitimlerde marquee html kodu üzerinde kayan haber yazıları eklerken Expression Web'te de bu kodlara bakarak belkide bir standart sağlanmıştır diye ümitlenmiştim.Bildiğiniz üzere Marquee kodları Javascriptle müdahale edilmeden kullanılınca Firefox'ta farklı sonuçlar verebiliyor.Ancak Expression Web'te bir tage açıp (< yazıp) marquee yazınca intellisense'te olmadığını görünce üzüldüm.Umarım bu yılın 3.çeyreğinde çıkacak Expression Studio v2 paketindeki Expression Web 2'de bu tagi ve dahasını görebiliriz.

Eğer marquee koduyla ilgili işlem yapmak isterseniz Adobe Dreamweaver'ın intellisense'inden faydalanacağız.Yukarıdaki panelden eklenebilecek bir yer yok. Hemen body taglerinin arasında gelmesini istediğiniz bir tablo ise o tablosunun kodları arasına bir tag açıp "<" yazıp marquee seçin ve Space bar tuşuna basın.Böylece Dreamweaver her html taginde olduğu üzere bu marquee kodunun kullanabilecek metodlarını getirecektir.Sırasıyla inceleyelim.

Tabiiki ekranda kaydıracağınız haber olabilir,döviz bilgisi olabilir, bir menu olabilir(ykm.com.tr'deki gibi) bu yazının geleceği ve çıkacağı bir kutu olacak.

Bu kutunun genişliğini : width ile,boyunu height ile piksel cinsinden belirleyeceksiniz.width:"120" , height "10" gibi.Her metodu verdikten sonra sıradaki için yine space bara basabilirsiniz.Şimdi akacak yanının yönü var:direction:"left" sola akmayı sağlayacak.right,up,down gibi yönü seçin.

Behavior eğer vermezseniz bu kutuya girecek ve verdiğiniz yönde ilerleyecek,kutudan çıkınca baştan aynı yerden yine başlayacaktır,bu scroll oluyor.Alternative ekranda kutuda tekrar etmesidirki taviye etmem pek ciddi durmuyor.

Bir diğer metod bgcolor ile bu yazının arkaplan kısmına farklı bir renk verebilir class ile yazınıza sayfada tanımlı bir CSS classı çağırabilirsiniz.style ile de kendiniz class gibi sayfada tanımlı olmayan bir CSS stilini verebilirsiniz.

Bu yazının hızına nasıl karar vereceğiz?scrolldelay bu işe yarayabilir ancak özde sadece hız değil adım atma süresi olduğunu bilmeniz gerekir. Milisaniye (saniyenin yüzde biri) olarak değer atanmaktadır.100 gözünde algılayabileceği en iyi değerdir.

scrollamount ile yazının akma miktarını-adım uzunluğu diyebiliriz-belirliyorsunuz,ki bu default değer olarak 5 ve bunu gerektiğinde değiştirin.

Yazınıza bu marquee kutusu dışarısından da erişmek isteyebilirsiniz.DOM ( Document Object Model) üzerinde mesela bir text box'a tıklanınca yazı gelsin işlemi için id atamak gerekecektir id de buna yarar.

Bazı örneklerde üzerine gelince kayan yazıyı durdurabiliyoruz.onmouseover komutu buna yarıyor.onu seçip çift tırnak arasına stop() yazın.Bu aynı Javascript ve Actionscript'teki yazılış biçimi çünkü hepsinin frameworkunde ECMAScript var. Aynı mantıkla mouse yazının üstünden çekilince kaymaya devam etmek için onmouseout metoduna da çift tırnak arasına start() yazın.

Son olarak truespeed'ten bahsedeceğim.Bu tamamıyle scrollamount ve scrolldelay'ı kullanmayan(veya bilmeyenler) için insan gözünün algılayacağı gerçek hız değerlerinde kayması için tek metodlu "truespeed" ile gelen bir yardımcı metod,onu verirseniz eğer scrolldelay kullandıysanız scrolldelay baskın gelecektir.

Ayrıca pek bilinmese de bu yazılara Dreamweaver'da Design kısmına geçerek link verebilirsiniz(veya direk html kodu < a href > ekleyerek.Hatta < img ile kayan yazıya görsellerde ekleyebilirsiniz ama adı üstünde kayan yazı! kaş yaparken göz çıkarmak tam bu işte,kayan görsellerle dikkatı dağıtmayın,derste denedik insan ondan gözünü alamıyor :)

Benimde ders arasında gelen bir soruyu örnek uygulama amaçlı marquee ekleyerek bu yazımı da sonlandırıyorum.



Expression Web Dreamweaver'ı dövermi? (Başar'ın sorusu) :)