Merhaba arkadaşlar ;

Internet'te gerçekten takip edilesi - genelde yabancı - magazine adı altında e-dergi tadında bloglar bulunuyor. Ve bazen çok hoş ve faydalı postlar yapıyorlar. Beğendiklerimi de buraya taşımaya çalışıyorum hem siteyi tanıtma hem de türkçeye de kazandırma amaçlı.

RSS Readerımda olan ingiltere çıkışlı ModernLife'ta bunlardan biri. Ocak ayındaki bir postunda 2007 yılında internet tasarımlarında (Web 2.0 gibi klişe ile adlandırmayacağım) takip edilen tasarım trendlerini başlıklar altında toplayıp örnekler göstermiş.

İlk sırada bizim türkiye'de pek örneği olmayan ancak yurtdışında oldukça sık başvurulan karakter çizimleri ve maskotların size interaktif olarak site de etkileşimi sağlaması.

2.sırada tasarım tekniği hale gelen Japon çiçeği diye Türkçe forumlarda paylaşına kıvrımlı Photoshop brushları.

3.sırada ise genelde keskin köşelerle sonlanan web sitelerin yerini artık gradient,veya geçişli ve brushlarla güçlendirilmiş çerçeveler alabiliyor.


4.sırada belki de Türkiye'de en çok sevilen büyütülmüş RSS feed ikonları. Bu kadar çok materyal barındıran websitesi,blog,e-dergi ve çeşitli siteleri RSS olmasa nasıl takip ederdik bilmiyorum? RSS böylelikle daha çok değerlendi ve Google'ın Readerı yanında Ajax teknoloji kullanan ve sayfa sayfa feedleri bölebildiğimiz Pageflakes,WPF görselliğini kullanarak Uzay boşluğunda feedleri gösteren UniveRSS gibi alternatifler çıktı.



5.sırada ise desenler var.Desenler her zaman önemliydi ancak bu kadar karmaşık,hatta algılanması önemli olmasa da yoğun kullanılan büyük boyutlu ve kolajlı desenler çok sık kullanıldı.



6.sırada ise zengin renk paletlerini siyah arkaplanla daha görsel sunma yolu eklenmiş.Evet Web 2.0 diye yanıp tutuşulan tasarım standartlarında siyah arkaplan ve parlak renkler,yansımalar çok sık başvurulur oldu. Bende örnek bir site olarak PDF dosyalarınızı ücret karşılığı flash tabanlı e-dergi olarak verebilen www.pagegangster.com sitesini Web 2.0 tasarımı anlamında çok başarılı olduğundan referans verebilirim.



Böyle güzel yazılar buldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Sizde bana güzel yazıları eposta yoluyla iletebilirsiniz. Yukarıdaki yazının orjinalini ve siteyi ekten görebilirsiniz.


http://www.modernlifeisrubbish.co.uk/article/2007-more-web-design-trends-and-cliches