Merhaba arkadaşlar ;

Actionscript 3.0 'a geçmek için 10 Sebep yazımı bu hafta 8-9-10 ile tamamlıyorum. En baştan beri aklımda olan 3.0 'a geçme(me)k için bir sebep olarak gösterilen Türkçe kaynak eksikliği ve diğer projelerin hep 2.0 olması yavaş yavaş ortadan kalkıyor. En son Adobe'nin de help dosyalarını türkçe diline çevirmesi ve download'a da açması büyük bir eksikliği de gidermiş oldu.

Aslında bende bilgisayar üzerine bir meslek seçecekseniz öncelikle İngilizcenizi orta seviye bir kitap veya makale anlayabilir hale getirmenizi tavsiye ederim.Ancak en son gittiğim meslek lisesinde de gördüğüm üzere ingilizce öğrenmeden bilgisayar öğrenmek isteyen gençlerimize de Flash,Dreamweaver ve Photoshop için güzel bir kaynak oluyor. Adobe'nin Türkçe Yardım Dosyaları merkezi :

http://help.adobe.com/tr_TR/Flash/10.0_Welcome/

Eğer hocam direk pdf adreslerini ver yorma bizi derseniz (ki ben yoruldum ararken)

Flash CS4 Programı Yardım Dosyası :
http://help.adobe.com/en_US/Flash/10.0_UsingFlash/flash_cs4_help.pdf

Actionscript 3.0 for Flash CS4 Yardım Dosyası : (Yeni Toollarında kodları var ik.bones gibi)

http://help.adobe.com/tr_TR/ActionScript/3.0_ProgrammingAS3/flash_as3_programming.pdf


Ayrıca diğer nitelikli türkçe kaynaklarda gün geçtikçe çoğalıyor. mmistanbul ailesinden Muttalip hocanın yazıları hem Actionscript 3.0 hemde 2.0 için iyi bir başlangıç olabilir.

http://www.mmistanbul.com/profile/member/mtulgar/action/yazilari

Değerli dostum Engin Yöyen'in kitapı da 2.0 bilenler için 3.0'a geçişte büyük kolaylık sağlayabilir.

http://www.hepsiburada.com/actionscript-3.0/productDetails.aspx?categoryid=211652&productid=kpusula188

Peki flash programlamaya geçmek isteyen ama 2.0 mı 3.0 ile mi başlasam diye düşünenlere genelde eğer bir programlama diline(c,c++,c#,sql,vb,php,asp...) hakim değilseniz 2.0 ile başlayın olur.Bunun içinde Ersin hocanın hem flash temel hemde 2.0 anlattığı eğitim videolarına başvurabilirsiniz.

http://www.videoegitim.com/flash8/

Ayrıca yazılım tarafıyla flash objelerini de konuşturmak isteyeceksinizdir zmaan içerisinde.Bunun içinde .net veya php tarafı türkçe kaynak olarak verebileceğim :

http://www.yazilimgunlugu.com/Articles.aspx?CategoryID=14


En son adımda da aslında tüm kaynakları türkçe istememeliyiz neden olduğunu gösterecek 3.0 ile güzel bir flash menüyü Tween Class ile yapımını anlatan keyifli bir eğitim videosu ile bu yazımı noktalıyorum. Çıkacak her eğitim ingilizce olacaktır ve türkçeye çevrilmesi zaman alıcaktır o yüzden ingilizcenizin en azından lynda,totaltraining veya alttaki gibi videoları,makaleleri okuyabilir seviyede olması çok önemli.

http://blog.flashtropolis.com/?p=25


Faydalı olması dileğiyle...