Merhaba arkadaşlar ;

Tasarım veya yazılımcı bilgisayar karşısına oturmuş herkesin bir fotoğraf düzenleme için başvuracağı ilk program Photoshop olmuştur.Web , Grafik , Matbaa ,Yazılım , Tasarım ayırmadan herkesin fotoğraf düzenleme aracı olarak tercihi Photoshop CS4 versiyonu ile herkesin tasarımlarını etkileyecek bir yeniliğe sahip : Content Aware Scale ( İçerik Analizli Ölçeklendirme ) .

Adobe Photoshop 'u çok ileri düzeylerde veya sadece görsellerinizi ölçeklendirmede,kesmede birleştirmede kullanıyor olabilirsiniz.Ancak Scale araçları
Photoshop'un en temel aracı. Tasarımlarınızda birçok sefer karşımıza çıkan mesela enine uzun fotoğraflarınızı kare şekline getirmek için mecbur Crop işlemine başvuruyor ve içerikten bazı kısımlardan vazgeçiyorduk,veya boyuna uzun gelen bir görseli enine uzun çevirmek görselin ratiosu yani oranını bozmadan yapmak çok zordu ve yine Crop Tool devreye giriyordu.Ancak artık Content Aware Scale ile bu işler sorun olmaktan çıkıyor.



Aşağıdaki gibi bir görselimiz olduğunu düşünelim.Bu görsel enine uzun bir görsel ve eğer galerinizde karesel bir şekilde ihtiyacınız var ve her botta sizin için değerliyse işiniz zordu ama artık değil.Bu görsel seçiliyken Edit-Content Aware Scale dedikten sonra Transform tool ile sadece enine ölçeklendirmeye başlayalım.



Normal şartlarsa fotoğrafımız deforme olması gerekirken Photoshop Content Aware Scale sayesinde içeriği analiz ederek benzer pikselleri optimize ederek kaldırıyor ve bu sayede tüm botlarımız ve arkaplanımızda kaybolmadan görselimiz kare boyutlarına geliyor. Süper !



Piyasada bu işlemi yapan bazı programlar bulunmaktaydı,ancak Photoshop sadece ölçeklendirmeyle kalmamış bazı ek ayarlarda getirmiş.Bazı uygulamalarda özellikle insan fotoğraflarında anlamsız deformasyonlar olduğundan Photoshop - Content Aware Scale içerisinde ek olarak " Protect Skin Tones " diyerek insan ten rengini analiz ettirerek o kısımları deforme etmeden yapıyor. Sadece bu Tool için bile CS4'e geçilebilinir.

Faydalı olması dileğiyle...