Merhaba arkadaşlar ;

2 gündür Microsoft Türkiye'nin düzenlediği Ingiliz e-learning şirketi Xperties'den Mark Price'ın verdiği " Silverlight 1.0 for Designers " eğitimindeydim. Eğitim Orta Asya'daki seçkin Microsoft ortağı ajans ve şirketlerin çalışanlarına özel ve Türkiye'de Silverlight üzerine Microsoft-Based bir eğitim olmasından dolayı ilkti. Mısır,Ürdün,İsrail,Belçika,Güney Kıbrıs ve Kanada gibi ülkelerden insanlar gelmişti.Sayabildiğim ve tanıdığım kadarı ile 4 veya 5 türkte içerideydi.Luckyeye,Anadolu Finans ve Digiturk firmaları çalışanları vardı.

Eğitim çok keyifli , gayette güzel geçti. Gerçi çoğunluk sıfır olduğundan bizim için çok verimli oldu diyemem ama altta paylaştığım üzere Microsoft'un aynı MCPD,MCSE gibi moduller ve Lablar(evet tasarım labı var 15 dk buton yapıyoruz :) olması beni çok heyecanlandırdı. Bu eğitimlerin MOC ( Microsoft Official Curriculum ) çıkması yakın duruyor. Silverlight 1.0 for Developer bu ay sonunda hazır olacakmış o eğitimi de açıkçası Javascript yoğun olacağından dört gözle bekliyorum.

Eğitim içeriği bu şekilde oluyor. Biz hızlandırmış şekilde 2 günde tamamladık,Labların bazılarını atladık,yazılım gereken 4 modulu yapmadık ama materyal olarak hepsi var,ben uygulayıp bu bloga zaman zaman ekleyeceğim.

Adından da anlaşılacağı üzere daha çok Silverlight'ın tasarım programları ve entegreleri üzerine geliştirilimş bir eğitim.Expression Web içerikte yok ne yazıkki. Eğitim temel olarak Silverlight ve programların tanıtımıyla başlıyor.Daha sonra XAML ve kodlama mantığı var.XAML tasarımları yapan Expression Design ve tooları tasarımcıları pek tatmin etmesede daha çoğunlukla bu kısımda zamanı Illustrator2XAML Plug-in verimliliğini irdeleyerek geçirdik. Daha sonra oluşan XAML tasarımları Expression Blend atarak orada anime ettik.Çoklu buton ve Javascriptlerle metodlar(Begin();,Play();,Pause();) ve triggerları eklemeyi gördük. En son adımda da Encoder ile video dosyaları yönetimi,markerlar,script commands,Overlay ve Template(Flash'taki Skin) editing gördük ve yarattığımız videoları Media Element ile Blend'e çağırmayı izledik. Eğitimin en verimli kısmı bu kısımdı benden yana. Encoder gerçekten sağlam geliyor. Silverlight Video uygulamalarında ; değil Flash flv - Quicktime dahil hiçbir rakip tanıyamayak ve webte video uygulamaları sektör standartı olacak.Bunlardan en önemlisi de e-learning.

Ayrıca hoşuma giden Microsoft dökümanlarda rakip tanımamazlık yapmadan sektörün gerçekleriyle bolbol Adobe ürünlerinden bahsederek iş akışlarını anlatmış. Mesela altta görsel tasarımcı gerektiği yerde Blend'e atılacak tasarımı Photoshop ile yapıp Design ile XAML çıkartıp kullanabilecek veya Illustrator Plug-in ile Design'ı atlayıp direk Blend'de vektörel görseline animasyon ve datagridler bağlayabilecek. Bunu slaytlarda Adobe ürün adlarıya gösteriyorki aynen katılıyorum. Yıllarca insanlar Photoshop,Illustrator(veya Freehand) çalıştılar tüm el alışkanlıkları ve güçlerini biliyorlar yeni bir programla bu dönem çok daha zor olacaktır.

Arayüzü Design ile tasarladıktan sonra Video dosyalarımızı Encoder ile sadece encode değil,boyutuna,süresine,skin template tasarımına,metadatasına(evet bu metadata arama motorlarının videoyu okuyup cashlemesi için) karar veriyorsunuz.

Silverlight projesinin temel noktada komple görebileceğiniz iş akışı ise alttaki gibi olacaktır. Kalpte Blend var. XAML kodlu görsellerin Expression Design ile veya Illustrator'dan Plug-in ile veya Photoshoptan Designa oradan Blende gelecek.Video dosyaları da Encoder ile tasarlanıp Blende ilişiklendirilecek ve en son noktada Visual Studio 2008 ile triggerlar ve data kısımları Javascript ile yazılacak. Actionscriptteki Event Listenerlarla aynı algoritmada yazılıyor.

Şubat ayında 2 tane Kurumsal Silverlight eğitimi gözüküyor Netronda,eminim o eğitimler müddetince bloguma çok daha ayrıntılı ve uygulamalı örnekler koyabilirim.Şimdilik linklerimdeki nibbles ile yetinin. Teşekkürler....