Microsoft Expression ürün ailesinin vektörel tasarım programı Expression Design diğer tasarım programlarından bazı özellikleriyle ayrılabiliyor. Artık günlük hayatımda da Design ile çalışırken dikkatimi çeken bazı özelliklerini -Adobe ürünlerine göre- burada paylaşmaya çalışacağım.

Expression Design'da şuanda Adobe kısmında olduğu kadar customize şansınız yok,daha çok yeni bir program olduğundan kullanıcı sayısı arttıkça eminim plug-inler brushlar da getirebileceğizdir. Design'da tasarım yaparken bir maddenin yine 2 unsuru var.İç rengi ( fill) ve kontörü(stroke). Stroke olarak çok zengin bir kütüphanesi var,ayrıca sizin yazdığınız herhangi bir yazıyı da stroke olarak ekleyebiliyorsunuz. Karıştırılmasın ama bir yazıyı bir vektörel çizgiye Attach etmekten bahsetmiyorum ( o da zaten Object-Text on Path kısmında var) çizdiğiniz her nesneye otomatik olarak çeper atanmasından bahsediyorum. Gelin bakalım.Öncelikle kontör olacak yazınızı alttaki gibi Design'ın sahnesine çizin.


Daha sonra yazınız seçiliyken sağ taraftaki panelde aşağıda oklarla gösterdiğim yerdeki sırayla önce 1'e No Stroke tıklayın,daha sonra açılan stroke kütüphanesinde gezebilirsiniz,ancak bu yazdığımız yazıyı stroke olarak eklemek için en alttaki 2 ile gösterdiğim çarka tıklayın.Add Stroke çıkacaktır Add diyip ekleyin.

Şimdi yazımızı Design da istediğimiz şekle verilebilecek şekilde kontör olarak ekledik. Şimdi çizeceğimiz şekillere , pathlere stroke olarak atanmasını sağlamak amacıyla alttaki gibi iç rengi(altta pembe ama siz renksiz seçebilirsiniz) yandaki stroke rengini seçin ve okların altındaki yerden de artık yazdığınız yazının adıyla stroke tipi olarak eklenmiş yazı tipini seçin.

Ve artık sahneye soldaki panelden kare çizin oval çizin hatta Brush tool ile düz bir çizgi çizin hep yazınız kontür olarak eklenecek. Dahası altta seçili olan Adobece subselection tool ile çizdiğiniz şekillerin kırılma noktalarından yeniden konumlandırın,kontürde yeni konuma göre yeniden çizilecek.

Acaip kolay,muhteşem güçlü bir olay. Attach to Path yapmak ta geride kaldı artık :) İyi tasarımlar.....