Merhaba arkadaşlar ;

Scrollbuton uygulamam ile ilgili çok güzel iletiler ve yanında da tavsiyeler aldım. En önemlisi ise bu yazının dışarıdan flash içerisine alınması ihtiyacı idi. Evet mesela flash çalışmanızı fla dosyanızın olmasına bile gerek kalmadan içeriği bir txt dosyasını değiştirerek güncellemek gerçekten kulağa hoş geliyor.Özellikle fiyat listesi,döviz bilgileri gibi anlık değişen ve sık güncellenmesi gereken noktaları txt dosyasından çektirebilir,daha sonra txt dosyasını değiştirip flash içerisinde de değişimi gözlemleyebilirsiniz.

Bunun için dünkü uygulamamdaki Fenerbahçe Logosu Tarihçesini gösteren arayüzümde çalışacağım. Oradaki Dinamik Text iç.indeki yazıyı dışarıda bir fener.txt dosyası oluşturalım ve başına da :

yaz=Topuz Hikmet'in anlatımıyla Fenerbahçe Logosunun öyküsü................

gibi yaz adlı text değişkeninin ona eşit olduğunu belirtelim.

Daha sonra sahnemizde duran dinamik text kutusunu ve scroll yapan 2 butonu tutup CTRL-F8 ile yeni bir Movie Klip yaratıp içine sağ tıklayıp Paste(CTRL-V) edelim. Böylelikle bir Moviie Klip içine taşımış olduk scroll olacak yazımızı,hemen anasahnemize dönelim ve Movie Klipi gelmesi gereken sahneye bırakalım ve seçerek o movie klipe bir instance name verelim. Ben yine uzunmetin diyeceğim.Daha sonra Movie Klipin içine çift tıklayarak girelim ve Dinamik Texti tuttuktan sonra altta gösterdiğim gibi var yani variable-değişken kısmına yaz diyelim.

Metnimiz yaz değişkenini txt dosyamızın başındaki yaz= ile getireceği kısmı algılayacaktır. Ancak getireceğimiz yazıda türkçe karakterler olacağından var: yaz dediğimiz kısmın hemen yanında bulunan Embed kısmından bu türkçe karakterleri de tasarımımızda dışarıdan tanınıp getirilebilmesi için embed yani gömmemiz gerekiyor.Alttaki gibi sırayla çağıracağınız karakterleri kutuya yazıp ok diyin.


En son adımımızda bu text dosyasını bu movie klipe çağırmak kaldı.Bunun için timelinedaki frame'i seçip alttaki eğer adlarını değiştirmediyseniz aynen yazın.


loadVariables("fener.txt", "uzunmetin");


Artık Scroll yaptığımız yazımız flash içerisine dışarıdan bir txt dosyasından geliyor ve ben sadece txt dosyasını notepad ile açıp değiştirirsem flash tasarımımdaki yazılarda değişecek.

Örnek fla,swf ve txt çalışmamı dosyamı indirmek için tıklayın.




Faydalı olması dileğiyle...