Merhaba arkadaşlar ;



Şuanda runtime gerçek zamanlı 3 boyut internette desteklenemiyor.Ancak 3D perspektifliymiş gibi görsellerimize 2 boyutta sadece trigonometrik olarak büküp animasyon vererek 3D havası verebiliyoruz. Gerçek fotoğrafla bile bu mümkün. Bir projede telefon döndürmek gerektiğinden 15 adet fotoğrafını ayrı konumlarda gelirmiş gibi çekip arkaplanını boşaltıp bir Movie Klipe getirttiğimizde başarılı sonuç almıştık ama tam bir türk çözümü olmuştu :)



Eğer bir şirketin logosunu döndürmek isterseniz , veya böyle bir telefon da olabilirdi, bu vektörel olarak o görsele sahipseniz bu iş Swift 3D ile çok kolay. Swift 3D Electric Rain firmasının çeşitli programlara 3D uygulamalar iletebilen programı.Bu programlar arasında gerçek 3D desteği olmayan programlar da var. Bunlardan biri de Adobe Flash.



Yukarıda blogumun logosuna uyguladığım gibi animasyonlar,ışık oyunları,modellemeler yapılabiliyor ve direk Flash için render ettirebiliyorsunuz. Vektörel tasarımınız sahnedeyken tek yapmanız gereken ok ile gösterdiğim kısımdaki animasyonlara bir kere tıklayıp önizlemelerini görebilirsiniz,beğendiğinizi sürükleyip görselin üzerine bırakmak. Alt ortadaki menude 6 adet farklı efekt verme mantığıyla istediğiniz efektleri verebiliyorsunuz.



Beğendiğiniz animasyonları atadıktan sonra yayınlamak için 1.adım olarak en üst sekmedeki Preview and Export Editor kısmına geliyoruz,daha sonra 2.adımda Target File Type ile çıkaracağımız dosya tipine karar veriyoruz ve 3.ve son adımda "Generate Selected Frames" ile bu formata göre seçtiğimiz animasyonu oluşturacak keyframe'leri oluşturacak. Size kalan en sağ taraftaki Export All kısmından Export to File ile gerekli swf dosyasını çıkartmak olacak.

Swift 3D'den çıkarttığımız swf dosyasını Flash çalışmamızda CTRL-F8 ile yeni bir movie klip oluşturup onun içerisinde o swf dosyasını File-import to stage diyelim ve anasahnede istediğimiz yerde bu movieklipi libraryden sürükleyip sahneye bırakarak kullanabiliriz.


Swift 3D programının yeni çıkan v5 versiyonunda artık aynı Flash'a verilmiş destek gibi Microsoft'un webteki vektörel animasyon standartı silverlight içinde gerçek 3D olmasada 3 boyut perspektifli 2 boyutlu gerekli XAML dosyalarını size çıkartabiliyor. Süper!



Ayrıntılı bilgi ve programı indirmek için :


http://www.erain.com/products/swift3d/silverlight