Arkadaşlar Merhaba ;
Expression Web programı ile Microsoft Database'lerine ve XML dosyalarına erişimler ve uygulamalar gayet basit.Ancak burada html yerine aspx sayfaları kullanılmak durumunda.ASP(x) sayfaları server tarafında yorumlanarak üretilen dinamik dosyalar olduklarından bunları Expression Web üzerinde önizleyebilmemiz için bu yorumun sanki server tarafından yorumlanıp geliyormuş gibi gösteren ASP.Net Development Server eklentisi mevcuttur. Bu eklenti sayesinde gerekli bütün işlemleri serverda yapılmış gibi size sayfanızı görebiliriz.Önceden ASP sayfalarını önizlemek için IIS yükleyerek localhost üzerinden kendimiz erişerek bu işlemi yapabiliyorduk,ama artık bu işlemleri Microsoft arkaplanda kendi bir port açarak yukarıdaki gibi bir mesaj vererek yapıyor.

Ancak buara sıkça sorulan bir soru var.Bilgisayarlarına ilkkez Expression Web kuran bazı öğrencilerim aspx sayfalarını önizleme yaptıklarında sadece html kodları gördüklerini ilettiler.
Bu sorun Expression Web programı kurulan bilgisayarda .Net Framework 2.0 yüklü olmamasından kaynaklanıyorki bir tasarımcının daha önce Framework kurmamış olması kadar doğal birşey yoktur.Daha önce Visual Studio.Net yüklediyseniz yanında Framework 2.0'da yüklendiği için bu sorun olmayacaktır.Bahsettiğimiz .Net Framework kısaca Microsoft'un asp sayfalarını yorumlarken kullandığı bazı temel çekirdek kod algoritmalarını barındıran altyapısıdır. Bu sorunun çözümü için Expression Web programını kaldırmadan küçük birkaç işlem ile ASP.Net Development Server aktif hale getirebilirsiniz. Bunun için öncelikle bilgisayarınızın Ekle Kaldır ( Add or Remove Programs) kısmından Microsoft Expression Web 'in Change kısmına alttaki gibi tıklayın.


Açılan pencereden Add or Remove dedikten sonra altta gelen arayüzde Microsoft Expression Web yazan satırın yanındaki (+) işaretine tıklayarak o satırı genişletin. ASP.Net Development Server sekmesinin yanında kırmızı çarpı işareti vardır.Tıklayarak Installed on First Use diyin. Run from my computer o anda yüklemeleri yapmaya çalışacaktır,biz programı baştan çalıştırarak yüklemesini isteyeceğiz.

En son işlem olarak Expression Web programını kapatıp baştan çalıştırmayı unutmayın. Böylelikle bir aspx sayfası yarattığınızda önizlemesini ASP.Net Development Server ile yapabilirsiniz. Kolay gelsin....