Flash içerisinde sadece Maske uygulamasını kullanarak yukardaki gibi dönen bir dünya uygulaması yapmak düşündüğünüzden bile basit arkadaşlar.


Önce bir dünya fotoğrafı bulun ve bir layera dünya diğerine maske adını verip maske layerı yukarıda dünya layerında da dünyamız olacak şekilde yerleştirelim. Daha sonra maske kısmına bir daire çizelim. Dünyamızı aşağıdaki gibi 2 tane çoğaltıp gruplayalım. Ve 1.frame'de aşağıdaki gibi maske olucak dairemiz tam Amerika üzerindeyken 20.frame'de de 2.fotoğraftaki gibi yine amerikada ama diğer fotoğrafa kadar ilerlesin.

Son adımımızda Maske layerında sağ tıklayarak Mask diyerek maskemizi verelim. Eğer dünya tam bir dönüşü tamamlarken 20.frame'den 1.frame'e geçerken bir atlama yapıyorsa 20.frame'deki dünyanızın konumunu 1.frame ile aynı veya çokaz sağa doğru sanki 21.adımda 1.adımda olucakmış gibi vermeye çalışın aşağıdaki yukardaki gibi sonuç alabilirsiniz. Ayrıca gradient bir daire çizip dışardan merkeze doğru değişen 2 rengin dışarıdakinin alpha değeri %100 iken merkezdeki rengin alpha değerini %0 yaparak daha gerçekçi hale getirebilirsiniz.

Örnek çalışma dosyasının fla'sını indirmek için tıklayınız.