Adobe Photoshop CS4 ile geliştirilen en önemli özelliklerden biri de 3 boyut uygulamalardır. 3 Boyutlu görsellerde işlemler yapmak için Photoshop’un Vanish Point Tool’unu iyi kullanabilmek gerekir. Hem perspektif kazanmış görsellere efekt verirken hemde düzenlemeler yaparken Vanish Point Tool çok önemlidir.

Örnekteki gibi bir Adobe logosunu diğer kutunun bu sefer yan yüzeyine kopyalamak isteyelim. Kutuların bulunduğu alttaki yüzeydeki çizgiler bize perspektif hakkında yardımcı olacaktır. Eğer uygulamaları aynı görseller ile yapmak isterseniz çalışma dosyalarını indirmek için tıklayın.




Adobe logosunu seçelim ve CTRL-C ile kopyalayalım.Ben seçim için Polygonal Lasso Tool’u kullandım. Daha sonra kopyalamak istediğimiz karenin yan yüzeyini Photoshop’a anlatmak için Filter-Vanish Point diyerek Vanish Point ekranımıza girelim. Vanish Point kaçış noktası demektir. Burada biz solda çıkan menüden bu perspektifleri Create Plane Tool ile Photoshop’a anlatacağız ve Photoshop bizim için o perspektifte o görseli güncelleyecek.


Mesela yukarıdaki gibi kutunun ön yüzüne bu görseli yapıştırmak isteseydik yukarıdaki gibi bir alan çizecektik. Ben daha da farklı olması için onun da yanına çiziyorum. Her seferinde yeni bir perspektif çizebilmek için Create Plane Tool diyerek yeni bir tane çizebilirsiniz. Daha sonra CTRL-V (Yapıştır) kısayolu ile kopyaladığımız görseli ekrana getiriyoruz. Eğer gelmediyse Vanish Point ekranından çıkıp tekrar kopyalamanız gerekebilir.


Kopyalanıp yapıştırılmış logoyu alttaki gibi gerekli yere getirdiğimde eğer boyutu büyükse yan panelden Transform Tool ile o ayarları da yaparak yapıştırıyorum. Kopyalanan görselin arkaplanıyla atadığımız arkaplan uyumlu değilse kopyaladıımız nesnenin transparan olmasıyla ya da Blend Mode’lar ile uyumunu sağlayabiliriz , altta sağda olduğu üzere.



Bilgisayarinizda Photoshop yüklü ise Photoshop ile beraberinde gelen bir Vanish Point örneği olabilecek çalışmada bulunmaktadır. Photoshop klasörünün altında Samples klasöründeki alttaki Vanishing Point.psd dosyasını açalım.

Bu örnek çalışmayı açtığımızda Filter-Vanish Point dediğimizde Vanish Point olacak ızgaralar otomatik algılanır.Sizde Stamp Tool mantığını aynen kullanarak perspektife uygun kalacak şekilde mesela fırçayı yukarıda sağdaki gibi kaldırabilirsiniz.

Vanish Point uygulamalarından 2 tanesini ilki kopyalamak diğeri ise düzeltmek olmak üzere yaptık. Bir de görsellere komple perpektif vermek üzerine alttaki gibi mesela bir DVD kapağı giydirelim. Örnek psd dosyalarını blog adresimden indirebilirsiniz.



DVD Kapağını açtığımız anda bu kapakta altta numaralandırdığım üzere 3 farklı perpektif olduğu görülüyor.Sizinde yapmanız gereken Vanish Point ekranına girerek burada 3 kere Create Plane Tool diyerek bu 3 farklı perspektifi çizerek Photoshop’a anlatmak.



Devamında beğendiğiniz bir filmin DVD kapağının 3 farklı yerden de Marquee Tool ile seçip kopyalayıp Vanish Point ekranında yapıştırarak ölçeklendirerek giydirmek. Hepsi bukadar kolaydı ve sonuç :



Faydalı olması dileğiyle....