Merhaba arkadaşlar ;

Adobe firması tarafından geliştirilen Adobe Flash Media Server program ailesi ; sunucu taraflı uygulamalarda sunucu tarafında daima çalışması gereken objeleri çalıştırarak gelen kullanıcılara hizmet veren bir yazılım ailesidir.

MMS'ye alternatif olarak gerçek zamanlı ses, görüntü yayını yapılabilir,
Kullanıcıların birbirleriyle gerçek zamanlı olarak sesli ve görüntülü olarak iletişim kurabildikleri ortamlar kurulabilir,Kullanıcı kapasitesini arttırabilir, çeşitli arabirimler sayesinde anlık olarak yayını takip eden kitleyi denetleyebilir ve görebilirsiniz.

Bu sayede;Gerçek zamanlı olarak sohbet, iletişim ve yazışma alanları kurabilir ve yönetebilirsiniz.Forum, Portal, Web Uygulaması gibi prototipleri Adobe AIR, Adobe Flash üzerinde geliştirerek yayınlayabilirsiniz.

Flash videolarını bir websitenizde yayınlamak için eğer Flash Media Server programlarından herhangi birisi serverda yüklü değilse seçmeniz gereken tek opsiyon vardır:Progressive.

Progressive Download ile bir flv (flash video) dosyasını ziyaretçinin bilgisayarına indirerek izletebilirsiniz.Yani bir cashlenme sözkonusu. Eğer ziyaretçi 5 dakikalık videonun 3-5 saniyesini izleyip kapatırsa yüklediğiniz geri kalan 4 küsür dakikalık video boşa yüklenmiş ve dolayısıyla bant genişliğinizi kullanmış olur. Dahası dinamik veya çoklu video uygulamarında progressive olarak çoklu video oynatamazsınız.Websitelerinde videoları izletmekte statik bir çözüm olan Progressive ile dosyalar cashlendiği için ayrıca bir lisans ve güvenlik sorunu ortaya çıkarmaktadır.

Diğer taraftan streaming download yöntemiyle ziyaretçi video üzerinde isterse dilediği süreyi izleyebilir,ileri sarabilir,asla cashlenmez ve dolayısıyla güvenlik sorunu çıkmaz,ve aynı anda çoklu videoyu stream edebilir,sesli ve görüntülü canlı yayın yapabilir. Stream ettiği miktarı da size raporlar halinde sunabilir ki bu da Web on Demand uygulamalarında,e-learning projelerinde çok değerli bir bilgidir.Websiteniz için doğru olanı eğer streaming bir video oynatımı ise mutlaka Flash Media Server kurulu olmalıdır. Gelin Adobe Flash Media Server ailesi üyelerini bu konuda nasıl kullanabilirsiniz inceleyelim.


http://www.adobe.com/products/flashmediaserver/



Flash Media Interactive Server :

Eski adı communication server olan bu ürün asıl ürün. Flash Video olarak canlı kayıt imkanı veren,üzeinde bir yönetim paneliyle tüm bant genişliği trafiğini tutabileceğiniz programın lisanslaması için yukarıkdai linki tıklayın.

Flash Media Streaming Server :

Eğer canlı kayıt veya iletişim gibi interaktif olarak videoları yönetmek değil sadece flash videonuz flv olarak hazır ve stream yayınlamak isterseniz yani progressive olarak değil streaming olarak yayınlatmak için sadece server hizmeti almak için bu programı kurabilir ya da bu hizmeti veren şirketlere başvurabilirsiniz.

Flash Media Development Server :

Asıl ürün olan Flash Media Interactive Server 'in lisanslamasındaki pahallılık ve trial versiyonunun olmamasından bu ürünü denemek amaçlı sadece 10 kişiye kadar lokalde test amaçlı kurulup denenebilecek Interactive Server'ın tüm özelliklerine sahip sadece kullanıcı kısıtlanmış hali.

Ayrıntılı bir karşılaştırma grafiği için :


http://www.adobe.com/products/flashmediaserver/compare


Flash Media Encoding Server:

Eğer projenizde sadece canlı kayıt ve streaming yeterli kalmıyorsa ziyaretçilere kendi videolarını da 30 formattan fazla versiyonla yükleyebilmelerini ve runtime bu dosyaları flv dosyasına çevirme ve çevirirken de sürelerini,boyutlarını,hatta çeşitli video efektleriyle beraber yapmalarını sağlamak isterseniz Flash Media Encoding Server kullanmanız gerekiyor.Youtube benzeri hizmetler en güzel örnek olabilir.

Flash Media Rights Management Server :

Adobe'nin 2008 yılı sonlarında süreceği bu programın amacı hem Adobe Flash hemde AIR uygulamalarının kullandığı video dosyalarının haklarını korumak ve kopyalanmasını engellemek amacını taşıyor. Bilindiği üzere artık masaüstü uygulamaları AIR ile geliştirilmiş bir projede internete bağlanarak flash videolar izlenebiliyor. Adobe TV masaüstü programı en güzel örnek olacaktır.

Creative Suite 4 paketleriyle olası gelişmeleri bu yazıyı güncelleyerek ekleyeceğim. Faydalı olması dileğiyle....