Merhaba arkadaşlar ;

Geçtiğimiz haftalarda bir şirkete verdiğim 2 günlük Acrobat eğitiminde aldığım notları bu haftasonu kısaca bloguma ekleyerek daha fazla insanın Acrobat'tan haberdar olması ve belki umarım kullanmasını sağlamak istedim.

Adobe Acrobat 8 programı genel anlamda PDF dosyalarını yönetmek için kullanılır. Adobe Reader ile karıştırmayın,aynı şekilde Pdf dosyalarını açabilirsiniz ancak üzerinde değişiklikler yapabilir,notlar alabilir hatta videolar ekleyebilirsiniz.

Programı yüklediğiniz anda bilgisayarınızdaki word,excel,txt gibi dökümantasyonlara sağ tıkladığınızda Acrobat'ın kendini oraya eklediğini göreceksiniz. Bu dosyaları ve diğer pdf dosyalarını birleştirerek çok rahat bir şekilde pdfler oluşturabiliyorsunuz.


Yukarıdaki Acrobat'ın açılış ekranında da yer aldığı gibi PDF yaratabiliyorsunuz,çoklu dosyaları birleştirip yeniden sayfa numaralandırılmış tek pdf veya korunmuş(pdf packages)yaratabiliyorsunuz. Secure yani güvenlik kısmından Pdf dosyalarının açılırken şifre ekleyebiliyor veya print ve değiştirme,kopyalama gibi özellikleri kapatabiliyorsunuz. Meeting ile Breeze veya Acrobat Connect benzeri bir Adobe programıyla veya powerpoint sunumunuzu pdf olarak sesli kaydedebiliyorsunuz. Review kısmından da pdf dosyasının istediğiniz yerlerine sarı kağıt veya oklar gibi çeşitli sembollerle notlar düşebiliyorsunuz.

Acrobat'ın eğitim boyunca en önemli özelliği olarak üzerinde durduğumuz pdf dosyaları üzerine yazılar yazmak ve eklemek üzerine. Acrobat'ta 2 tip yazı yazabileceğimiz tool var.



1-)TypeWriter Tool : Yeni bir yazıyı pdf'in istediğiniz yere eklemenizi sağlar.
2-)TouchUp Text Tool : Varolan bir yazıyı (eğer o fonta sahipseniz) güncellemenizi veya eklemenizi sağlar.Eğer o fonta sahip değilseniz sistemdeki benzer bir fonta çevirerek denemek için sizi uyaracaktır.

TouchUp Text Tool 'un bulunduğu panelde yer alan sound ve movie tool ile ses ve video ekleyebiliyoruz.Acrobat 8 ile avi,mpg ve wmv dosyalarını ekleyebildik ve Forms kısmından bir buton ekleyerek ona bağlayabildik. Herhangi bir nesneyi ekledikten sonra sağ tıklayarak ayarlarını yapabiliyoruz.Movie ye tıklayarak autoplay özelliğini durdurup butona sağ tıklayıp tıklanınca movie'yi oynat diyebilirsiniz.

Panelden Document'ı seçerek Reduce file size ile kullanılan görsellerin optimizasyonunu yaparak boyutunu düşürebilirsiniz,Watermark,Header,Footer,Background ekleyebilirsiniz.

Acrobat 'ın pdfleri gezmemizi sağlarkenki en önemli unsurlardan biride sayfa sırası ve bookmarklardır. Soldaki menüden pages ile sayfa sıralı bir şekilde gezerken bookmark ile de konu konu ayırıp başlıklar atıyabiliyoruz.Sürükleyip bırakarak sıralarını hatta sağ tıklayıp çevirme,silme,değiştirme gibi sayfalara komutlar verebiliriz.Bir bookmark eklemek için eklemek istediğiniz yeri seçip sağ tıklayın Add Bookmark diyin. Aynı şekilde yazılara link vermek içinde onun altındaki linki seçebilirsiniz.İnternete verirken http:// eklemeyi unutmayın. Sol tarafta devamında altta da bir dosya ekleyebilirsiniz mesela PDF CV'lerde fotoğrafı ayrı eklemek isteyebileceğiniz gibi.

Ayrıca Advanced-Preflight ile mesela basılacak pdf dosyalarınızı değiştirmeden bazı ayarlarını değiştirerek (sadece siyah beyaz foto olarak bassın,veya fotoları basmasın gibi) preflight (uçuş öncesi) ayarlarını yaparak baskı yeteneklerini keşfedebilirsiniz. Advanced Compare document ile de 2 pdf dosyasını karşılaştırarak değişimleri gözlemleyebilirsiniz. Advanced Redaction ile de pdf te yazılan bir yeri siyah bir şeritle çizip yazı yaılabilmesini ancak okunamamasını sağlayabilirsiniz gizli sorular için ideal.

Adobe Acrobat programının elektronik dökümantasyon yönetiminde çok önemli bir avantajı da doldurabilir ve çok daha rahat raporlanabilen elektronik formlar tasarlaması. Bunun için Acrobat içerisinden Live Cycle Designer isimli Creative Suite paketiyle birlikte ücretsiz gelen bir programdan faydalanabiliyoruz.



LiveCycle içerisinde doldruabilir kutular,seçilebilir comboboxlar,listboxlar var. Sonrasında ise bu pdf'e bir submit butonu ekleyerek static pdf yerine dinamik pdf kaydederek pdf doldurulduktan sonra girilen bilgileri bir xml dosyası çıkartmasını sağlayarak dinamikleştirebiliyoruz.Daha bütünleşik çözümler için Coldfusion veritabanıyla entegrasyonuna göz atabilirsiniz. Kağıt formlar yerine bu şekilde formları yönetmek ve toplayabilmek büyük zaman kazancı. LiveCycle ve Coldfusion iş akışına ve örnek formalara göz atmak için Enocta'dan değerli Zehra Doruk'un makalesine göz atmanızı öneririm.


http://www.mmistanbul.com/ders/title/livecycle-coldfusion-entegrasyonu


Acrobat eğitiminin son günü Adobe 'nin Acrobat 9'u duyurmasıyla ona da göz atmıştık. Creative Suite 3.3 'ü duyuran ve Design paketine Fireworks CS3 ile Acrobat 9'u eklemişti. Acrobat 9'un en çok öne çıkan yenilikleri flash video ekleyebilme,3D objelerle çalışma yeteneklerinin geliştirilmiş olması ve alttaki gibi daha görsel pdf portfolyoları oluşturabilme.



Özellikle bir e-learning projesinde olan bir materyale veya bir e-kitapa flash video olarak ekran görüntümüzü ekleyebilme uygulamayı da gösterme açısından çok daha verimli olacaktır.PDF dosyasının boyutunu arttırsa da bence bu tip uygulamaları daha sık görmeye başlayacağız çünkü mpegleri kullanmak kimse istemezdi ama flv bu iş için ideal ;) Altta da ekleme ekranında aynı flashtaki gibi ekran boyutundan kırpma,süresinden kısma gibi haklarımız ve bir anını poster yani oynamadığı anda gözükecek görsel olarak atayabiliyoruz.



Daha ayrıntılı Acrobat özellikleri için blogumda sağdaki linklerim kısmındaki Adobe Video Workshops ve alttaki tanıtım linkinden faydalanabilirsiniz.

http://www.adobe.com/products/acrobatproextended/?chapter=0&promoid=CVXLW

Eğitim boyunca bana desteğinden ve yardımlarından dolayı Ömer beye ufak bir teşekkürü de buradan iletmek istiyorum. Ömer Bey , en kısa zamanda sınav yapmaya geleceğim :) Şakası bir yana çayınızı içmeye. Teşekkürler...