Asenkron Javascript ve XML ; daha popüler adıyla AJAX. Aslında yeni bir teknoloji değil Ajax , daha önce varolan Javascript,XML,CSS gibi teknolojilerin beraberce yeni bir şekilde yorumlanarak kullanılmasıyla ortaya çıkan bir uygulamadır.Temel mantığında internet sayfasının veritabanı ile erişimi sırasında tüm bir sayfanın gidip yorumlandıktan sonra güncellenen datayla birlikte gösterilmesini engellemek amaçlı sadece istenilen bir kısmın update panel içerisinde Javascript kodlarıyla tetiklenerek XML üzerinden veritabanından gerekli dosyaları alarak siz sayfada dururken istediğiniz güncellemeyi ekrana yazdırabilme mantığıdır.

Ajax geliştiricileri ister Microsoft kütüphanesi gibi önceden tasarlanmış bazı hazır kodlar kullanarak Ajax uygulamaları geliştirebilir ya da kendileri kodlarını yazabilirler. En bilindik Ajax uygulamaları Gmail e-posta adresinize email geldiği zaman sizin güncelle demenize gerek kalmadan emaili göstermesidir.

Ajax ile ilgili ayrıntılı giriş bilgilerini benim Doğuş üniversitesindeki seminerim için hazırladığım Ajax Sunumumu indirerek edinebilirsiniz.

AJAX Giriş Sunumum

Ajax protokollerinin Microsoft teknolojileri ve ASP.Net 2.0 üzerinde geliştirilimi ile ilgili bilgiyi Pusula Yayıncılıktan çıkmış Ajax ASP.Net kitabının yazarı Daron hocamızın bu kitabından ve blog adresindeki not ve sunumlarından edinebilirsiniz.

http://daron.yondem.com/tr/PermaLink.aspx?guid=d43226c0-79d1-464d-80e5-2c8ecc39006e

Tasarım kısmında Ajax'ın en çok kullanılmaya alışılmış versiyonu Lightbox adındaki bir linke tıklandığında linkteki içeriğin ekranın kararak uygulamanın adındaki gibi açılan bir ışıkkutusunda link içeriğinin gösterilmesi oldu.

Böyle bir uygulama için yapmanız gerekenler alttaki linkte anlatılıyor. Kısaca yapmanız gerekenler bir js klasörünüz ve içerisinde linkten indirebileceğiniz javascript kodlarının olması,yanında bir css klasörü ve açılınca göükecek görsel ve butonların olduğu image klasörü.Bu klasörleri servera kopyalıyorsunuz ve sayfanızın html kodlarında head kısmına bu javascript ve css dosyalarını hedefleyen 4 satır kodu yapıştırıyorsunuz.

Bu kodları yapıştırdıktan sonra artık Lightbox olarak açılmasını istediğiniz linklere

 rel="lightbox" takısını ekliyorsunuz.
Örnek olarak :

İnternette birsürü Lightbox uygulaması var ancak en çok bilineni ve benimde kullandığım alttaki linkte olan. İngilizce olarak oradan da uygulama dosyalarını indirebilirsiniz.

http://www.huddletogether.com/projects/lightbox2

Lighbox uygulaması tüm ekranı karartıp ziyaretçinin ilgisini kendinde toplayabilen en görsel Ajax uygulaması.Sizde websitelerinizdeki foto-slide sunumlarınızda bu uygulamayı mutlaka kullanın.

Lightbox uygulamasının içeriden youtube linki açması ve altta görüldüğü üzere blogspot,blogger gibi blog adresinize uygulanışını yakın bir zamanda anlatacağım. Faydalı olması dileğiyle...