Adobe’nin CS5.5 ile gelen Mobil Atağı
Yazar : E.Altuğ YILMAZ
Merhaba arkadaşlar ;
Adobe CS5 versiyonunu çıkardıktan sonra her 2 senede bir yeni bir CS versiyonunu çıkarmaya ve ara senelerde de gelişmelere ve oluşan ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla bir ara versiyon çıkarmaya çalışacağını açıklamıştı. Ve Adobe CS5 versiyonu çıktıktan tam 1 sene sonra karşınızda CS5.5 versiyonu. Bu versiyonda özellikle bazı iyileştirmeler ve entegrasyonlar görülüyor. Özellikle günden güne hayatımıza giren yeni nesil tablet PC’ler için yapılan geliştirmeler göz alıyor.
Mobil işletim sistemleri ile birlikte ve Apple’ın IPad ve Samsung’un Galaxy Tablet PC’leriyle artık bir bilgisayardan beklentilerimiz cep telefonundan haylice olan bu akıllı yeni nesil mobil cihazlardan beklemey başladık. Bu aygıtlarda da internet erişimi ve kullanıcı arayüzlerinin kolaylığı hem PC’lere hem laptop’lara hem de cep telefonlarına olan ihtiyacı azalttı.
Yeni oluşan ve zamanla çok büyük bir talep gören,çok sayıda kullanıcısı olmaya başlayan mobil cihazlar ve işletim sistemlerine göz atalım. Aslına bakılırsa akıllı telefon olarak adlandırılabilen Nokia’nın yeni nesil telefonları Symbian Mobil İşletim sistemi kullanmakta.Ve sayı olarak en yakın rakibinden kat ve kat fazla sayıda telefon üretip satan Nokia’nın bu işletim sistemide pazarda azalsa da önemli bir yere sahip. Ancak hem kısıtlı yetenekleri olsun,hem deNokia’nın Blackberry ve Apple karşısında güçlü durması için Microsoft’la işbirliğine gitmesi ve Microsoft Windows Mobile versiyonunu kullanmaya başlaması bu Symbian İşletim sisteminin önünü kapatıyor.
Apple ‘ın IPad ve IPhone gibi tüketici davranışlarını yeniden yorumlayan devrimci cihazlarının işletim sistem IOS ise pazarda ciddi bir paya sahip ve önemli sayılan kesim bu tür aygıtlatı kullanıyor. Aynı şekilde Blackberry’nin RIM olarak adlandırılan işletim sistemi de hem ilklerden olması hem de özellikle kurumsal müşterilerinden ötürü bu paya sahip ve önemli bir yerde. Ayrıca Google’un geliştirdiği açık kaynaklı Android ‘de hem Google’un kendi cep telefonuna hemde Samsung,Sony gibi devlere işletim sistemi desteği vererek pazarda önemli bir yere sahip oldu ve en hızlı artan şuanda Android İşletim Sistemi.
Bu yeni nesil cihazlar için Adobe’nin özellikle Flash ürününü birebir kullanamaması (Apple CEO’su Steve Jobs’un Apple ürünlerinin hiçbirinde Flash desteği hiçbir zaman olmayacak açıklaması) yeni vizyonlar ve geliştirmeleri şart hale getirdi. Özellikle HTML 5.0 ile tüm cihazlarda aynı içeriği gösterebilme Flash için bu cihazlarda ciddi bir rakip oldu. Flash web sitelerinde hem video hemde animasyonlu banner’larda çok sık kullanıldı ve büyük şirketlerin pazarlama senaryolarını bile bu programın yetenekleriyle oluşturduğunu görür olmuştuk. Ancak mobikl cihazlar bu reklam ve videoları gösteremeyince yeni bir arayış başladı.
Adobe Flash CS5.5 ile özellikle Mobil cihazlara destek veriliyor.Varolan flash çalışmalarınızı, uygulamalarınızı, oyunlarınızı,bannerlarınızı, videolarınızı direk Android işletim sistemli bir cihazda veya IOS işletim sistemli bir IPhone veya IPad’de AIR uygulaması olarak oynatabiliyorsunuz.
Adobe Flash CS5.5 ile gelen önemli özelliklere gelince,Project klasörünün yönetimi ve hedef olarak artık aynı çalışmayı farklı yerlere publish etme ihtiyacı aşağıdaki bir yapıyı mecbur kılıyordu.
Mobil aygıtlardaki ekran çözünürlükleri için dinamik içerik boyutlandırma, içeriklerin vektörel olarak gösterilememesinden bitmape performanslı şekilde çevirerek kullanabilme ve Dreamweaver ile HTML 5.0 kodlamalara geçiş yapabilme önemli yeniliklerden.
Dreamweaver CS5.5 ile gelen yenilikler aslında kısa ama içerik olarak çok geniş : CSS3 ve HTML 5.0
CSS3 geliştirmelerinize destek veren Dreamweaver CS5.5 aynı zamanda HTML 5.0 bazı şablon dosyaları barındırmada ve HTML 5.0 yeni tagleme sistemine destek vermektedir. Özellikle Flash ile hazırladığınız içerikleri HTML 5.0 yayınlayarak Dreamweaver CS5.5 ile geliştirmeye devam edebiliriz.
Adobe’nin özellikle Flash ile HTML 5.0 arasındaki rakip yakıştırmalarına yukarıda bahsettiğim büyük firmaların büyük bütçelerle oluşturduğu banner ve oyunların mobil tabletlerde oynamaması Adobe’nin varolan bir FLA flash kaynak dosyasından direk HTML 5.0 çıktı alması için bir proje başlatmasına neden oldu. Proje şuanda emekleme aşamasında,adı “Wallaby” . Adobe Labs altından ulaşılabilecek bu geliştirme sürecinde olan çevirici program aslında çok şey vaat ediyor.
Adobe Flash ile yapılan her sitenin HTML 5.0 ile sunulması mümkün değildir. Basit animasyon ve video içerikleri sunan flash siteleri çok rahatça HTML 5.0 olarak sunulabilir.Ancak dinamik vektörel animasyonlar ve ses müzik etkileşimleri oluşan siteler HTML 5.0 ‘la sunulamaz,Flash’ın geleceğinin bu yönde olduğu kesindir,arkasındaki güç tüm tasarım camiası birikimi ve Photoshop ,Illustrator ve After Effects gibi programlarla entegrasyonudur.
Adobe Wallaby’i Adobe Labs’tan indirip birkaç test yaptım,eminim siz de blog’larda ayrıntılı olarak okuyabileceksiniz ve test yapmak için heyecanlanacaksınız. Testler için eski bir çalışmamı test etmek istedim ama sonuç sadece görsellerin gelmesi oldu. Aşağıdaki gibi ekrandan çalışmanın fla dosyasını seçip bir klasöre html 5 dosyaları,javascript ve görseli SVG olarak çıkardığı klasör olacaktır.
Çevirim sırasında çeviremediklerini Errors and Warnings ekranından veriyor. Adobe Blog’s ta yazan Wallaby Help dosyasında Actionscript kodların,programatik butonların ve animasyonların,ses ve video dökümanlarının desteklenmediğini gördüm,aşağıda paylaşıyorum. Ancak klasik timeline animasyon denilen basit animasyonlar ve up-over-hit-down gibi state’lere sahip klasik butonları desteklediği gözüküyor. Testleriniz için bu bilgileri göz önünde tutabilirsiniz.
Adobe Wallaby özellikle uzun zamandır geliştirilen ve arkasında ciddi bir tasarımcı ve geliştirici kitlesi bulunduran,ajansların tercihi olan Adobe Flash programını direk HTMl 5.0’a çevirmek için başlatılmış bir projedir,eminim çok faydalı olacak ve iyi yerlere gelecektir.
Adobe CS5.5 versiyonuyla ilgili genel bilgiler ve video eğitimler için :
http://www.adobe.com
http://tv.adobe.com/channel/whats-new-in-cs55/
http://www.vidobu.com/cs55_yenilikleri/
HTML 5.0 ve CSS3.0 için eğitimler :
http://www.w3schools.com/html5/default.asp
http://www.w3schools.com/css3/default.asp
Adobe Labs Wallaby :
http://labs.adobe.com/technologies/wallaby/
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/Wallaby
Faydalı olması dileğiyle...
Altuğ