Merhaba arkadaşlar ;

İnternet kullanımını ve geliştirme araçlarını çok önemli derecede etkileyecek HTML 5.0 daha çıkmadan desteklenmeye başladı. Youtube,Vimeo derken en son online dosya paylaşım sitesi Scribd dosyaları göstermek için Flash'ın yanında HTML 5 versiyonunu da okuyucularına sundu.

Geçtiğimiz günlerde Adobe CTO Kevin Lynch Adobe'nin CS5 versiyonunda HTML 5'i destekleyeceğini bir röportajında duyurdu. Tabiki buarada CS5 versiyonları çıkmıştı ancak Adobe HTML editörü Dreamweaver için HTML 5.0 ve CSS 3.0 geliştirme yapılmasına imkan veren extension'ı duyurdu.Bu extension'ı bu adresten indirebilirsiniz.

http://labs.adobe.com/technologies/html5pack/



Adobe CS5 versiyonlarının Trial versiyonlarını zaten download'a açmıştı eğer yoksa download kısmından hemen indirebilirsiniz. Ayrıca HTML 5.0 eklentisini anlatan bir video Adobe TV eklendi.




Ayrıca daha enterasan bir haber de E-Learning camiasının tanınmış siması Tony Karrer kendi blogu e-learning tech'te Ekran simülasyonları ve eğitimleri çekmemizi sağlayan Adobe Captivate'in Flash yerine HTML 5.0 formatında da output seçeneği olacağından bahsetti. Böylece çektiğimiz eğitimleri Flash olmayan makinelerde de mobil cihazlarda da (Evet IPhone ve IPad dahil) aynen oynatabilip raporlayabileceğiz.

http://elearningtech.blogspot.com/2010/05/beginning-of-long-slow-death-of-flash.html


Ben HTML 5'in daha öncede yazdığım yazılarda asla Flash killer olamayacağını ancak Video ve Ses uygulamalarında vimeo,youtube gibi yazılımcıların kesinlikle HTML 5 kullanacağını söylemiştim.Ancak varolan tüm flash sitelerine bir alternatif HTML 5 olamaz. Dijital Tasarım ve programatik animasyon imkanı veren bu teknoloji eskise de aygıt bağımsız olamasa da webde yaşayacaktır.


Faydalı olması dileğiyle..