Merhaba arkadaşlar ;

Çok beğendiğim bir tutorialı uygulayarak Photoshop ve Illustrator 3D manipülasyon uygulamasını göstermek istedim. Türkçe böyle bir kaynak yoktu çünkü.

Bu tutorial'da, Illustrator 3D özelliğinin de yardımıyla orta derecede Photoshop bilgisi ile gerçekçi 3D yazı sahnesi yaratacağız.

Çalışmada kullanacağımız görselleri sxc.hu' dan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

http://www.sxc.hu/photo/1027530

http://www.sxc.hu/photo/1031643

http://www.sxc.hu/photo/810079

http://www.sxc.hu/photo/1033587


Çalışmamızın son halinin önizlemesi:




Adım 1
Boş bir illustrator dosyasında yazımızı yazalım. Örnekte kullanılan font #CCCCCC değerli Impact'tır.
Yazıyı yazdıktan sonra Effect > 3D > Extrude & Bevel, komutuyla aşağıda belirilen değerleri girin ve Ctrl+C ile 3D yazıyı kopyalayın.(Fotoğraflardaki ayarları daha net görebilmek için üzerlerine tıklayabilirsiniz.)




Adım 2
Photoshop'ta 1280x1024 çözünürlüğünde yeni bir dosya açıp linkteki resmi arkaplan yaptıktan sonra
1.Adımda hazırladığımız 3D yazıyı Ctrl+V kombinasyonuyla Smart Obje olarak yapıştırıyoruz.



Adım 3
Bu aşamada yazımızın sahne ışığıyla uyumunu sağlamak için Filter > Render > Lighting Effects ile aşağıda verilen değerleri giriyoruz.



Adım 4
Smart Objeninj olduğu katmana sağ tıklayarak Duplicate Layer > Destination: New kombinasyonuyla yeni bir dosyaya kopyalayın ve Map olarak adlandırın. Daha sonra Layer > Rasterize > Smart Object işlemini gerçekleştirim, Map.psd olarak masaüstüne kaydediyoruz.



Adım 5
Şimdi bir önceki photoshop dosyamızı displace texture olarak kaydedip 3D yazınızı silin ve bu resmi doku olarak kullanabilmek için yeni bir katmana yapıştırıcağız.

Filter > Distort > Displace kombinasyonuyla “map.psd” yi seçin ve Horizontal & Vertical değerlerini 50'ye ayarlayın. Sonra da Ctrl+A ile tümünü seçin.




Adım 6
“Rock Texture” görselini 3D Smart Object'in üzerine bir katmana yapıştrıdktan sonra Blending mode'unu Overlay'e çevirin.

Smart Object layerının simgesine Ctrl tuşuna basarak tıklayın ve şekli seçili hale getirin, daha sonra Ctrl + Shift + I ile seçimi tersine çevirin ve DEL tuşuyla dışarda kalmış dokuyu silin.

Daha sonra Magic Wand ile Smart Object layerındaki yazınızın ön tarafını seçin ve “Rock Texture” katmanında bu alanı silin.





Adım 7
Burn Tool, “Rock Texture” katmanı üzerindeki gölgeleri yakın.







Adım 8
"Rock texture" üzerinde oluşturacağınız yeni bir katmana, Clone Stamp aracı ile “Sand dunes” katmanından alacağınız dokuları bu katmana taşıyın ve "More Sand" olarak adlandırın.






Adım 9
Doku efektini daha gerçekçi kılmak için “Rock Texture” katmanının bir kısmını, yumuşatılmış brush ile silin.







Adım 10
Şimdi çalışmayı biraz kirletmemiz gerekiyor. “Displace texture” dosyasını bir kez daha açın ve bu görseli yeni bir katmana atın. Daha sonra Filter > Distort > Displace komutundan “map.psd” dosyasını horizontal ve vertical değerlerini 50'ye ayarlayın ve Ctrl + A ile kopyalayın.







Adım 11
“Dirt texture” ı yeni bir katmana ekleyin ve Ctrl'e basılı tıtarak 3D text i seçili hale getirin. Ctrl + Shift + I ile seçimi ters çevirdikten sonra , DEL ile fazla kısımlardan kurtulun.

Yumuşak bir silgi ile “Dirt texture” katmanının üst kısmını silin ve beğendiğiniz bir hal alana kadar silme işlemlerine devam edin.






Adım 12
“Dirt texture” katamanının blending modeunu Multiply olarak atayın ve biraz gölge ekleyin.






Adım 13
Çimleri eklemek için “Displace texture” dosyasını açıp bu resmi yapıştırarak daha önceki gibi Displacement map uygulayın ve sonunda çimleri kopyalayın.






Adım 14
Kopyalaıdığınız çimleri ana çalışmaya yapıştırıp üst kısımlarını ve istemediğiniz yerleri silin.




Adım 15
“Grass texture” katmanındaki gölgeleri burn tool kullanarak koyulaştırın.




Adım 16
Grass texture” katmanına gölge ekledikten sonra Sponge aracını kullanarak çimlerin bir kısmının doygunluğunu sıfırlayın.







Adım 17
Paste the grass texture into a new layer on a plane on Vanishing Point filter window (go to Filter > Vanishing Point) to match the perspective of the landscape.




Adım 18
Yumuşatılmış bir silgi ile “Grass" katmanından istediğiniz yerleri yok edin.






Adım 19
Çimlerin bir kısmını seçin ve 10 feather değeri verdikten sonra hue değerini -30a düşürün.



Adım 20
Şimdi Grass katmanına biraz gölge ekleyin.




Adım 21
Şimdi biraz daha detaya giriyoruz. Bu görseli yeni bir katmana kopyalayın ve Hue/Saturation değerlerini mevcut renklerinizle eşleştirine kadar değiştirin. Bu katmana istediğiniz ismi verin. Mesela: “Hanging plant





Adım 22
Silgi ile fazlalıklardan kurtularak 3D text’in köşelerine yerleştirin..




Adım 23
Hanging plant katmanını çoğaltıp Edit > Transform > Flip Horizontal ile döndürün ve bu kopyayı distort ederek şekillendirin. Kopya görseli burn tool kullanarak sahne ışığına uygun hale getirmeyi unutmayın.






Adım 24
Zevkinize göre son ekleme ve ayarlamaları yapın.






Adım 25
Çalışmayı daha etkileyici kılmak için son bir adım olarak Photo Filter ve Gradient Map (Opacity 35%) kullabilirsiniz.



Sonuç:



Orjinal makale WDD için Alvaro Guzman tarafından yazılmış ve http://www.webdesignerdepot.com/2009/05/render-a-3d-text-scene-using-photoshop/ adresinde yayınlanmıştır.Çeviri için değerli öğrencim Gökhun Güneyhan 'a teşekkürler.Faydalı olması dileğiyle...