Merhaba arkadaşlar ;

Bugün Photoshop Filtrelerinden aslında pekte gücü keşfedilmemiş Polar Coordinates ile
Flash sitemiz için güzel bir menü yapacağız. Öncelikle Panoromik şekilde çekilmiş bir fotoğraf dizisine ihtiyacımız var. Mesela tatil yörelerinin sitelerini yapıyor olsaydık Efes için Efes tiyatrosunun aynı açıdan aşağıdaki gibi fotolarını çekmemiz gerekirdi birleştirme işlemini Photoshop'a bırakacağız. Ancak fotoğraf çekiminde aynı ışıkta ve aynı yerden çekmeye dikkat edin en önemli konu o dur.

Photoshop ile yukarıdaki gibi çekim yaptığımız görselleri birleştirmek için File-Automate-Photomerge kısmından görsellerimizi Browse dedikten sonra seçerek Photoshop'un otomatik birleştirmesi için bir süre bekliyoruz.

Photoshop birleştirme işlemini başarı ile yapacaktır.Alttakine benzer bazı fazlalıklar oluşacaktır o kısımları da Crop panelini kullanarak atalım ve gökyüzünü aynı renkten Clone Stamp ve Heailng Brush kullanarak alttaki gibi rötüşleyelim.



Görselimiz Kutup Panoroma'ya hazır hale gelmiş bulunmaktadır. Devamında ise Kutup Panorama da kullanmak üzere Canvas'ta önce görseli ters çevirip sonrada yukarda kalacak şekilde konumlandırıyoruz.


Ve altta gösterdiğim gibi fotomuz tek layerda iken Filter-Distort-Polar Coordinates ile Kutup Panoramamızı fotoğrafımıza veriyoruz.

Ve sonuç ortasında biraz boşluk ve birleşme noktalarında uzaklıklar olarak çıkacaktır.O kısımları da gözü rahatsız etmicek şekilde rötüşleresek alttaki sonucu alabiliriz.


Photoshop'ta son adımda ise mesela şehir panoraması kullanacaksanız o şehrin temel sembollerinden olan uzun binaları veya alttaki gibi tarihi eserlerin belli kısımlarını direk ekleyerek algıyı yükseltebilirsiniz. Ekleyeceklerinizi ayrı layerda tutmayı unutmayın çünkü Flash'ta o kısımları mouse ile üzerine gelince çıkaracağız.


Adobe CS3 sürümünden bu yana PSD çalışmalarını Flash içerisine layerlarını koruyarak import edebilmemizi sağlıyor. Bizde Flash'ta bir çalışma açıp File-import ile PSD çalışmamızı getirelim ve en son adımda eklediklerimizi ayrı bir layerda tutalım.

Devamında Flash içerisinde ilk layerda sadece Kutup Panoramo yaptığınız dairesel görsel dursun,sonradan eklediğimiz görselleri de 2.frame'den itibaren yukarıda timeline da gösterdiğim gibi maskeyle getirelim.Layer3teki eklenti görseller Layer5teki maske animasyonumla maskeleniyor. Ve dairesel görselimizi buton yaparak üzerine gelince 2.frame'e giderek bu kısımları göstermesini çekincede dönmesini söyleyelim. Buton yaptığımız daireye sağ tıklayarak Actions panelini açalım ve

on(rollOver)
{

gotoAndPlay(2)

}

on(rollOut)
{

gotoAndStop(1)
}

yazalım. 1.ve en son frame de de stop() verdiğimizden eminsek projemizi tamamlamış bulunuyoruz.Eğer butona tıklayınca başka bir mesela 11.frame'e gitmesini istersek te ekleyeceğimiz kod satırı

on(release)
{
gotoAndPlay(11)
}

olacaktı.


Fikir ve bazı görseller için mmistanbul forumuna teşekkür ederim. Kaynak dosyalar için www.mmistanbul.com - Dersler kısmını ziyaret edebilirsiniz.


Faydalı olması dileğiyle....