Merhaba arkadaşlar ;

Adobe Flash'ta Gradient maskeler vektör tabanlı çizimlerde hep sorun olmuştur. Bu ara proje yapan öğrencilerimden birisi Alphayı düşürerek değil animasyon verebileceği azalan degreli maske vermek istediğini söyleyince mecbur cacheAsBitmap kodundan bahsettik. Ayrıca bir de videoya uyguladık.

Flash içerisinde bir yazıya veya fotoğrafa Flash'ta çizdiğiniz vektörel bir çizgisel ile maske uygulamak istediğinizde alttaki gibi ayarlarını ve Alpha=0 değerlerini yaptığınızı varsayalım.


Maskeyi Layer'a sağ tıklayıp versenizde olmaz çünkü vektöreldir ve alpha kanallarını taşıyamaz. Bu yüzden hem uygulanacak fotoğrafı hemde çizdiğiniz nesneyi bir Bitmap nesnesi gibi çalıştırmalı ve bu işlemi ziyaretçide yapacağımızdan layera sağ tıklayark değil sinamik bir maske vermemiz gerekecektir buradada setMask işimizi görecek.Yansıma_mc yansima logosunun movie klip yapılıp verdiğimiz Instance Name'i,maske_mc de Degreli çizip Movie Klip yaptığımız maskenin Instance Name'i olsun.Yukarıda duran asıl logoya bir işlem yapmaya gerek yok.

yansima_mc.cacheAsBitmap=true
maske_mc.cacheAsBitmap=true
yansima_mc.setMask(maske_mc)

gibi bir kodu frame'e yazarak bu degreli yansımaya yukarıdaki gibi erişebiliriz. Bu ancak kod ile sağlanabilir.Actionscript 3.0 da da flash.display.mask class'ını aynı mantıkla kullanarak sağlayabiliyorsunuz.

Aynı mantıkla Videoyu tutan FLVComponent nesnesine de yansıma efektini verebiliyoruz,ancak yansıma videosunun sesini Component'ın panelinden 0 yapmalıyız,ayrıca aynı anda daha çok video oynatacaksak farklı dosyalar olmalı ve hızlı bir bağlantı ile 3-4 taneyi aynı anda oynatabiliyouz,yansımalı bu rakam 2 ye iniyor yansımalarıyla birlikte. Bu konuda Videolarla ilgili daha verim alabileceğiniz uygulamalar için Flash Media Server gibi bir Server tabanlı çözüm gerekmektedir.


Video uygulamalarında Flash'ın animasyon eksikliği,canlı yayın desteği verememesi,altyazı desteğinin olmaması,aynı anda çoklu stream desteği vermemesi (Communication Server dışında) ve Silverlight gibi bir rakibinin ve sadece o teknolojiye özel Video uygulamaları çıkartmaya yarayan Expression Encoder gibi bir rakibi varken karmaşık video uygulamaları için Silverlight 1.0 bile rakip tanımıyor.Zaten Hollywood'da , Canlı Yayınlar için Medya kuruluşları da son olarak Olimpiyat'larda tercihini Silverlight'tan yana yaptılar. Benim hayalimde aynı şuan Java ve Flashı tek sayfada kullanabildiğimiz gibi Flash ve Silverlight'ı beraber kullanabilmek,o günler de yakındır inşallah.

Faydalı olması dileğiyle..