Merhaba arkadaşlar ;

Adobe Flash gücünü vektörel animasyonlardan alır.Vektörel olmasından dolayı Flash'ta hepimizin bildiği gibi vektörel görsellerin kendileri değil matematiksel anlamları,koordinatları,renkleri,boyutları.. tutulur.Ve animasyon olarak bir Shape Tween verdiğimizde mesela bir kareden daire oluşturmaya çalıştığımızda Flash aradaki frame'leri tween(between'den gelir) mantığıyla doldurarak animasyonu gerçekleştirir.

Alttaki ilk örnekte Flash'ta shifte basarak çizilmiş bir kareden 10.frame'de bir daire oluşturduğumuzda Flash bunu döndürerek oluşturuyor,ancak bir sonrakindeki gibi bir dönüşüm yani bizim istediğimiz noktalardan istediğimiz noktalara deformasyon olsun isteseydik burada Shape Hint ( Şekil İpuçları ) devreye girecekti.






Bir animasyonunuza Shape Hint eklemek için Shape Tween verilmiş frame seçiliylen üst toolbardan Modift-Shape Hint-Add Shape Hint diyerek bir Hint noktası ekleyin.Bu nokta shape tweeni gerçekleyen 2 frame'de de gözükecektir,seçerek istediğiniz noktadan diğer son ahlindeki geçeceği noktayı seçin.Alttaki gibi 4 tane Hin t noktası ekleyerek 2 frame'de de bu başlangıç şeklindeki bu noktadan bitiş şeklindeki bu nokta oluşsun diyelim.


Shape Hint için güzel bir proje olabilecek mesela 2 rakamından direk 3 rakamı oluşturmak istediğinizde de Flash saçmalayacaktır ancak siz Shape Hintler ekleyerek 2'nin içerisinden 3 karakterinin çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Shape Hint ile ilgili çok güzel örnekler var zaman buldukça ekleyeceğim,kolay gelsin.