Merhaba arkadaşlar ;

Adobe Fireworks programında vektörel çizimlerinizi istediğiniz şekilde istediğiniz kısımdan bölebilmeniz için bir Knife yani bıçak toolumuz var. Bu tool kullanarak yukarıdaki gibi değişik yarıdan kesilmiş efektli yazılar tasarlayabilirsiniz.

Hemen Fireworks’u açalım ve sonra 400x200px boyutlarında, arkaplanı beyaz olan yeni bir döküman oluşturalım.Şimdide daha düzenli çalışabilmek için sayfanın ortalarına yeni bir hizalama kılavuz çizgisi ekleyelim. Bunu eklemek için View > Rulers seçeneğinin aktif olması gerekir, Rulers (Cetvel) görünümünü aktif etmek için CTRL+ALT+R tuş kombinasyonlarınıda kullanabilirsiniz. Şimdi yatay eksende bir hizalama çizgisi eklemek için sayfanın üst tarafındaki cetveli tutup sayfanın ortalarında bir yere taşıyabiliriz.

Daha sonra yazmak istedeğininiz yazıyı istediğiniz ölçü ve konumda yazabilirsiniz. Biz dökümanımızla orantılı olarak sayfadan taşmayacak ve çok küçük görünmeyecek bir font büyüklüğü olan 74pt, Siyah renkli ve kontürü de siyah olan Algerian karakterli “AVANTAJ” yazdık.


Daha sonra Rehber (guide) yardımı ile yukarıya bir kare(Rounded değil normal) çizin ve rengini beyaz verin. Bu kareyi Knife Tool ile Guide rehberin yardımıyla ortadan ikiye bölelim ve üstte oluşan yeni Path kısmını CTRL-X ile cut yapalım.

Yazının sadece kesilmiş üst kısmına alttaki gibi Edit-Paste Inside diyelim.

Üstteki dikdörgeni seçip dolgu rengini siyaha çeviriyoruz, sonrasında layers panelinden işlem yaptığımız katmanı ilk oluşturduğumuz yazı katmanın altına taşıyoruz. (Kısayol olarak CTRL+SHIFT+UP tuşlarını da kullanabilrsiniz.) Bunu yapmamızdaki amaç yazıya Paste Inside ile kazandırdığımız beyaz görünümün farkedilmesi ve Layer panelinde, şeklin bulunduğu katmanı alta alarak dikdörtgenin yazıyı ezmesini engellemek idi. Siz de alttaki gibi değişik renkler vererek istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz.

En son adımda da aynı işlemi alt tarafa da uygulamak kalıyor ve sonuç istediğiniz yazı,istediğiniz yerden Knife Tool ile kesilmiş ve sizin kullanımınıza hazır,ister Dreamweaver'da ister Flash'ta.Yazımızda emeği geçen Turgay öğrencime teşekkür ediyorum.

Faydalı olması dileğiyle....