Merhaba arkadaşlar;

Blog adresimden bana gelen iletilerin bazıları bu konuda yoğunlaşınca bir örneğiyle göstermek istedim.Adobe Flash bu aralar internet sayfalarında hem üzerine gelinince büyümesiyle hemde içerisinde vektörel animasyonlar,ses ve video uygulamaları içermesiyle çok sık başvurulur hatta reklam standartı haline geldi.

Özellikle html sayfaların üzerine flash reklamların nasıl açıldığı veya tasarladıkları açılır pop-up menülerin nasıl html sayfalarındaki foto ve yazıların üzerine açılabilir hale gelmesini göstermek istiyorum.

Flash tasarımı size ait olmakla beraber(onu da yakında bir yazımla anlatacağım:Movie Klip buton ile aynı mantıkta) swf dosyasını nasıl özünde html olan(html,aspx,php..) sayfalarımızda açabiliriz? Bunun için öncelikle getirdğiniz flash dosyasının arkaplanını transparan yapmamız gerekiyor. Dreamweaver ile Flash ekleyeceğimiz sayfamızı açalım ve yeni bir CSS tablosu olan Layer ( API ) oluşturalım. Dreamweaver 8 ve CS3'te CSS tabloları aynı yerde fakat farklı isimdeler. Layerlar altta gösterdiğim yerden CS3 te ise API olarak ekleniyor ancak ikiside aynı şey : CSS Tablosu. Böyle bir tablo ekleyip bunun içerisine Flash çalışmamızı insert-media-Flash ile getirelim.


CSS Tabloları API'leri altta gösterdiğim kulaklarından istediğiniz yere götürebilirsiniz ve yeniden ölçeklendirebilirsiniz.CSS'in çok derinliklerine girmeyeceğim ancak akacak yazıyı yani tüm sayfanızı da CSS ile yapmanız daha bütünleşik olacaktır.

Eğer üzerinde reklam gösterilecek kısımı da benim çalışmamdaki gibi CSS tablosu API'lerde tutarsanız CSS tablolarında da katman yapısını bilmeniz gerekir.Üst üste gelen layerların Z-index'i büyük olan gösterilir.Bu yüzden CSS tablosunu kulakçığından tuttuğunuzda alttaki properties menüsündeki Z-index rakamını yazıyı tutuğunuzdan büyük (mesela Flashı tutan 2 - yazı 1 gibi)yazmalısınız.

Flash çalışmasının arkaplanını html üzerinde transparan yapabilmek için alttaki gibi flash dosyasını dreamweaverda seçip altta properties panelinde çıkan parametre kısmında parameter:wmode ve value:transparent yazmalısınız.




CSS tablolarını yeniden konumlandırarak istediğiniz reklamı ve açılma animasyonunu flash kısmında tasarlayarak html sayfalarınızın üstüne flashlarınızı böylelikle açabilirsiniz. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.Örnek çalışmamı indirmek için tıklayın.


http://ercanaltug.googlepages.com/reklam_banner.rar

Faydalı olmasi dileğiyle...