Merhaba arkadaşlar ;

Adobe CS3 programlarının en önemli gücü programlar arası entegre iş akışı imkanları. Bugün size bende Adobe'nin vektörel tasarım programı Illustrator'un Flash programı ile entegresi üzerine birkaç örnek göstereceğim. Illustrator tüm tasarım toolları ve vektörel çizimleriyle çok güçlü bir program.Aslında Flash kısmında da biz vektörel çizimler yaparak butonlarımızı yaratabiliyoruz ancak Flash'ta toollar Illustrator'a göre oldukça kısıtlı.

Mesela öncelikle bir Illustrator çalışmamızı flash'a getirmeyi görelim. Illustrator'da tasarladığım bir logoyu ai dosyası olarak saklayıp Flash'ta bir movie klip içerisine file-import to stage diyelim. Aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir ve her vektörel nokta için renk,stil ve geleceği konum üzerine ayarlar yapmamızı sağlayacaktır. Burada özellikle vektörel olarak rahatça gözüken ancak Flash'ta aynı verimi alamadığımız vektörel efektleri bitmap olarak getirip bire bir aynı kalmasını vektörelliği bozulsa da görselliği eş bırakabiliyoruz.

Bir vektörel tasarımı hem vektörel hemde piksel getirip yayınlarsak ( bu uygulamayı yaptığım çalışma dosyalarını yazının sonundan indirebilirsiniz.) pikselin boyutları fotoğrafın kendisini tuttuğundan 15-20 kb olabilirken vektörel ise 3 kb olabiliyor.1 tane değil animasyonunuzda enaz 10-15 tane böyle görsel olacağından 150-200 kb optimizasyonlar söz konusu,fotoğraf özlü görseller dışında herşeyi Flash içerisinde vektörel tutmak çok daha mantıklı.

Ayrıca vektörel olarak tekrardan konumlandırma,renklendirme işlemlerimizi de rahatça yapıp aşağıdaki gibi parça parça animasyonlara katabiliyoruz.






Adobe CS3 ile Illustrator layerlarını Flash'a keyframe olarakta getirebiliyoruz. Böylelikle bir butonun üzerine gelince tıklanınca gibi efektlerini ilkel flash toollarıyla değil alttaki gibi Illustrator ile ayrı layerlarda tasarlayıp flasha direk buton olarak atabiliriz.
Adobe Illustrator programının zengin tasarım toollarıyla bu 3 layerlı yıldızı tasarladım ve flash çalışmamda bir buton özellikleri olarak getirmek istiyorum.Flash'ta da CTRL-F8 (insert new symbol) ile bir buton yaratıp içine giriyoruz. Daha sonra insert to stage ile ai dosyasını seçip aşağıda gösterdiğim gibi en alttaki oktan keyframes seçelim. İstersek eğer efektlerimiz uyumlu gelmedilerse ortadaki okun gösterdiği yerden bir bitmap olarak getirebiliriz efektlerimizi.


Butonun Hit sekmesine de aktif edeceğiniz alanı istediğiniz tool ile çizerek butonunuzun tasarımını tamamlayın ve ana sahneye geri dönelim.Library'den butonu sahneye sürükleyip butonumuzu deneyelim. Böylelikle bir butonu Illustrator ile tasarlayıp Flash'a birebir uygunluk ile getirebildiniz. Gerçekten vektörel entegrasyon çok önemli ve Flash'ta tasarımın adı Illustrator olmuştur.Bol bol Illustrator ile ilgili web odaklı uygulamaları blogda bulabileceksiniz. Çalışma dosyalarımı indirmek için :