Tipografik Tasarım üzerine...
Yazar : E.Altuğ YILMAZ
90'ların sonuna doğru (çok eskiyi anlatır gibi ama 91-92 doğumlu öğrencilerim oluyor artık) üniversitemin zorlamasıyla yapmaya başladığım staj günlerinden ufak bir anımı anlatmak isterim. Taksim'de hala bulunan Akademi-İstanbul 'un efsane dönemlerinde staj için aile dostumuz Ali Özmeral'in vesilesiyle kabul edilmiştim. O zamanlar Web Tasarım dersinde tabiiki sektörün lokomotifi olan Frontpage gösteriliyordu. Ancak Flash'tan da görselliği ve gençlerin merakı yüzünden bahsedilinmesi gerekiyordu ve Ali Abi elime bir flash kitabı tutuşturup haftaya uygulama dersinde bunu gösteriyorsun demesiyle sanırım benimde geleceğim değişiyordu. O zamanki derslerde Motion yapabilmek ve ses eklemek gayet tatmin edici oluyordu,ekranın dışından yuvarlanarak gelen ve ekrana çarpıp ses çıkaran menuler insanları oldukça şaşırtıyordu,ben de dahil. Zaten bir süre sonra Matematik Mühendisliği beklesin flash ve eğitmenlik daha eğlenceli diyerekten haftaiçi adresimde Yıldız yerine Taksim olur olmuştu.
Zaman içinde bir gün hala eğitim sektöründe olan değerli hocamız Okan Turhan benden akademinin websitesini Flash arayüzüyle yapmaya ve kendisine de göstermemi istemişti. Severek kabul etmiştim ancak hemen bir macintosh'un başına geçmeye çalışınca kendisi hoop bi dur bakalım önce kağıt-kalem demişti ve oturup sitenin arayüzünün tipografisini,fontlarını,renklerini,yerleşimlerini...çizerek belirlemiştik. Uzun süre o kağıdı diğer tasarımlarım için saklamış örnek almıştım.
Şimdilerde artık 3D ve marjinal yerleşik tasarımlar iyice Webte kendini hissettirmesiyle Tipografik kaygılar geride kaldı,site tasarımlarında kağıt kalemle yapanlar azaldı.
10 seneyi aşkındır aynı adrese girerek feyz aldığım bir site Typography-1st, internet algılarına ve altyapısına uygun biçimde Tipografi anlatılmaya çalışılmış.
http://www.typography-1st.com/typo/txt-lay.htm
Sadece Web'e özel font seçimi ile ilgili uygulamalı güzel bir adresi daha saklıyorum. Web 2.0 rüzgarına kendini kaptıran Trebuchet MS ; Vista ile yeniden populerleşen Calibri , yılların Arialı , emektar Times New Roman, karizmatik Garamound ve efsanevi Helvetica .
http://www.mezzoblue.com/presentations/2005/wdw/type/slides.html
Garamound'un çok değerli bir edebiyatçı olduğunu ve tüm eserlerinde kendi stilinde yazdığını ölümünden yıllar sonra bu stilin bir font olarak onun adıyla çağırılarak kullanılması,Helvetica'nın Amerika'da trafik levhalarında uzun yıllar denenerek kullanılmaya karar verilmiş okunabilirliği en rahat font olduğunu ilovetypography.com sitesinden dahasını da öğrenebilirsiniz.
Hemen altta görünen ise çok güzel vurgulanmış Serif Font Ailesinin geçmişten günümüze gelişimi ve kullanım çeşitleri : Serif Font Tree 'de verilmiş. Çok sanatsal .