Merhaba arkadaşlar ;

Flash CS4 ile gelen yeni panellerden biri de CS3'te extension olarak ekleyebildiğimiz AIR tabanlı Kuler. Kuler , Adobe'nin Renk paletleri yönetim ve paylaşım web sitesinin adıydı.Ancak o kadar çok talep olduki extensionlarla programlara panel ve ayrı bir masaüstü programı olarak geliştirildi.

Adobe Kuler'ı tekrar anlatmak yerine işlevinde bir değişiklik olmadığından Flash CS3 için yazdığım yazıyı aynen güncelliyorum. İsteyen CS3 için extension'ı veya masaüstü programı indirebilir veya sadece websitesinden Swatches'ları renk paletlerini indirebilirsiniz.



Adobe Kuler paneline CS4'te Window-Components-Kuler ile ulaşabilirsiniz.AIR teknolojisiyle internet bağlansıtı yardımıyla kuler.adobe.com sitesine bağlanarak oradan renk paletlerini karşınıza getirecektir. Yazının en başında aşağıda gösterdiğim 2 butondan ilkiyle beğendiğiniz bir swatches'ı yani renk paletini direk kendi Swatches panelinize (Window-Swatches) ekleyebilir veya kendi yarattığınız paletleri yandaki düğmeden Adobe ID ile giriş yapıp upload edebilirsiniz. Aslında renk paletleri çok önemli çünkü profesyonel bir websitesinde kafanıza göre mavi veya istediğiniz tonda bir siyah kullanamazsınız,o şirketin kurumsal kimliğinde olan tonları kullanmalı ve uyumlu olmalısınız. İşte bu yüzden bu palet paylaşımları çok önemlidir. Ayrıntılı bilgi için Adobe Kuler yazıma göz atabilirsiniz.



Adobe Kuler üzerine 18 Mart 2008 tarihli yazım :
______________________________________________________________________________

Adobe Labs bildiğiniz üzere arkadaşlar Adobe'nin test altında geliştirilmeye devam eden teknolojilerinin sergilendiği yerdir. Buaralar özellikle Adobe Kuler adındaki yeni bir teknolojiyi Adobe Labs'ta şuan kullanıma açtı. Burada dünya üzerindeki tasarımcıların hazırladığı en çok beğenilen renk aileleri Highest Rated(En çok oylananlar) ve Popular(çok sevilen) ile Newest (yeniler) başlığında görünür. Seçilen beş renkten biri ana renktir. “Base color” denen bu rengi pasta şeklindeki renk seçiminde mouse ile sürüklenen renklerden daha büyük bir çember ile görürüz. Diğer renkler bu renge göre seçilirler. Hue, doygunluk değerleri arasında uyum olanlar gibi. Daha sonra renklerden biri base renk olarak taban renk seçilebilir.Renk ailelerinin RGB, CMYK, Hex, HSV, LAB karşılıkları görülüyor. Sisteme Adobe ID'miz ile girip kendi renk seçimlerimizi yayınlayabiliyoruz. Bunun için "register" düğmesiyle kayıt olup "Sign in" ile sisteme giriyoruz. Kendi seçtiğimiz renkleri "Create" ile oluşturuyoruz, diğer tasarımcılarıa ulaştırmak için "Save" ile kaydedip, oldu dediğimiz zaman, "Publish" ile yayınlıyoruz. Tag (etiket) sistemi önemli. Bu renk yapısı hangi tasarımlarda iyi olur, deniz, çöl, toprak gibi…


http://kuler.adobe.com/

Ayrıca bu websitesinden renk paletlerini alabildiğiniz gibi Kuler Desktop adlı programla aşağıdaki gibi programı masaüstünüze kurarak siteyi ziyaret etmenize gerek kalmadan populer olan veya beğendiğiniz renk paletlerini programınızın Swatches kısmına ekleyebilirsiniz.



Adobe Photoshop ve Illustrator 'da Color Swatches kısmına çok rahat bir şekilde eklenebilirken,Flash içinde aynı rahatlığı sağlayabilmek için bir Extension yayınlandı.

Aşağıda görebildiğiniz gibi Extension yükledikten sonra panellerinize kuler adında bir panel ekleniyor. Bu panelden internet erişiminiz varsa kuler websitesinden güncel ve populer renk paletlerini inceleyip direk kendi Color Swatches kısmına yükleyebiliyorsunuz.


Adobe Flash CS3 Kuler Extension yüklemek için tıklayınız.